“Stijn Saelens had mentaal probleem”

© BELGA
Redactie KW

Stijn Saelens had een mentaal probleem, of minstens leed hij toch aan grootheidswaanzin. Dat heeft Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht, vrijdag gezegd op het proces over de kasteelmoord.

Om zijn stelling te staven citeerde Platteau uit een mail die Saelens enkele maanden voor zijn dood gestuurd had naar twee nonkels van Elisabeth Gyselbrecht, waarin Saelens zich onder meer voordoet als een burgerlijk ingenieur (wat hij niet was, nvdr) die marxisme, Kafka, kwantumtheorie en dergelijke leest. “Ook somt hij een heel aantal landen op die hij bezocht heeft en hij vertelt daarover dat hij in al die landen pathologieën heeft vastgesteld op allerlei vlakken”, aldus Platteau. “Hij vertelt in die mail ook dat hij in Guatemala een ziekenhuis heeft gebouwd.”

“Stijn doet zich voor als zeer succesvol”, klinkt het. “En hij vertelt dat hij op dat moment bezig is met een studie over duurzaam leven en een project van vliegende auto’s.”

“Als ik dat allemaal lees”, aldus Platteau. “Dan hebben we hier volgens mij te maken met iemand die een mentaal probleem heeft, of toch minstens last heeft van grootheidswaanzin.”

“Over André Gyselbrecht mailt Stijn dat deze het moeilijk heeft met de plannen van Stijn om naar Australië te verhuizen. ‘Ik ben bij André gedegradeerd van afgod tot duivel’ klinkt het.”

Platteau heeft naar eigen voorgelezen uit de mail omdat het openbaar ministerie in haar requisitoir eerder gezegd had dat Saelens goed was. “Wel, dan zeg ik: lees deze mail en vraag u af wat de mentale toestand was van Stijn. Als ik dit lees, zie ik dingen die mij beangstigen.”

(BELGA)