Sluikstorter dumpt vier vuilniszakken in Kortemark, maar camera legt alles vast

Vier volle vuilzakken vond Fabienne Verschaeve vorige week, achtergelaten vlakbij haar oprit in de Krekebekestraat. © GF
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Fabienne Verschaeve uit de Krekebekestraat in Kortemark schrikt niet meteen meer van wat zwerfvuil in haar straat, maar toen ze donderdagavond thuiskwam, moest ze toch twee keer kijken: vlakbij haar oprit waren namelijk vier propvolle vuilniszakken gedumpt. Meer nog: ze bleek de onverlaat op camera te hebben.

Fabienne Verschaeve woont met haar kinderen Kenny en Kelly al tien jaar in de landelijke Krekebekestraat. Hun huis is overigens het enige in de straat. “Ik noem het mijn paradijs”, vertelt ze. “Als fulltime werkende mama is thuiskomen bij mijn gezin na een drukke werkdag iedere keer weer zalig.”

Propvol

Zalig, ware het niet dat de graskanten er in de straat zacht uitgedrukt niet altijd netjes bij liggen. “Er wordt hier heel veel afval gedumpt en dat is spijtig, want het is een hele mooie straat. Omdat er enkel plaatselijk verkeer is toegelaten, leren mensen er hun kinderen fietsen en je kan hier langs de Krekebeek wandelen tot in het centrum”, beschrijft Fabienne.

“Toen ik vorige week donderdag na mijn werk thuiskwam, stond ik echter perplex. Er bleken vier propvolle huisvuilzakken gedumpt, niet ver van mijn oprit. Ze waren gevuld met allerhande huisvuil, onder andere kattenbakvulling, en ze stonken verschrikkelijk. Diezelfde avond nog heb ik gebeld naar de politie om te vragen wat ik moest doen. Zij stelden voor om het te melden aan de gemeente. Dat heb ik ook gedaan, zonder veel verwachtingen, want ik had al eens eerder achtergelaten zakken gemeld en toen bleven die nog enkele maanden staan.”

Camera’s

“Omdat ik hier alleen woon met de kinderen heb ik uit noodzaak enkele camera’s rond mijn huis. Toen ik de opnames van de camera bij mijn oprit bekeek, zag ik hoe de dader manoeuvreerde op mijn oprit met zijn zakken duidelijk zichtbaar op de achterbank…. om 12.10 uur, even na de middag en dus op klaarlichte dag“, zegt Fabienne die zo verontwaardigd was dat ze een foto van de achtergelaten zakken op Facebook besloot te zetten. “Ik besloot mijn bericht met een oproep aan de ‘dader’ dat hij een dag de kans kreeg om zijn ‘huisvuil’ te komen opladen. Maar dat heeft hij niet gedaan. Mijn melding leverde wél een reactie op van een dame die in de Koutermolenstraat reed en zag hoe de bestuurder in de wagen voor haar stopte en zijn huisvuilzakken op klaarlichte dag snel even langs de kant dumpte. Toen we onze gegevens bij elkaar legden, bleek het om hetzelfde kleur en merk auto te gaan.”

“Of het ook om dezelfde nummerplaat gaat, kon ik nog niet vaststellen omdat ik de laatste dagen internetproblemen heb en de beelden nog niet opnieuw kon bekijken. Indien het effectief om dezelfde nummerplaat gaat, ga ik het zeker aangeven bij de politie”, besluit Fabienne. “Hierbij wil ik wel nog melden dat de gemeente de vier zakken al een dag later is komen ophalen, alle lof en dank voor hen. Maar dit kan toch helemaal niet meer, vind ik.”

Privacycomissie

De sluikstorter stond dus duidelijk op camera, de vraag is wat de politie met dit bewijsmateriaal kan aanvangen. “Privépersonen mogen camera’s rond hun huis hangen”, bevestigt Wim Merlevede, commissaris en adjunct-korpschef van politiezone Polder. “Al zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden. Eerst en vooral moet dat gemeld worden aan de privacycommissie. Er mag ook geen openbare weg gefilmd worden. De straat filmen mag dus niet, maar wie een camera aan de voordeur heeft hangen, mag wel de eerste vierkante meter van de stoep filmen. En wie een camera in zijn café of winkel heeft hangen, moet dit melden door middel van een pictogram.”

“Uiteraard kunnen de beelden van die dame gebruikt worden”, gaat de adjunct-korpschef verder. “Ik stel dan ook voor dat de dame contact met ons opneemt zodat we een pv kunnen opmaken.”

“Wie een sluikstort aantreft, kan dit melden aan de gemeente. Die doorzoeken dan de zakken. Indien men aan de hand daarvan de identiteit van de sluikstorter kan afleiden, worden de kosten van de ruiming op hem verhaald. Daarnaast mag hij of zij zich ook aan een GAS-boete verwachten, maar dat bedrag hangt af van geval tot geval en van gemeente tot gemeente.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier