Slachtoffers verhoord na klacht Roger Vangheluwe: “Dit is de schaamte voorbij”

Kris Verduyn, hier met zijn advocaat Walter Van Steenbrugge, werd woensdagmorgen ondervraagd door de federale politie. © BELGA
Redactie KW

“Schandalig!” De reacties zijn fel nadat twee slachtoffers van Roger Vangheluwe zich woensdag moesten melden bij de federale politie na een klacht voor laster en eerroof. Het bisdom van Brugge reageert niet. “Wij zijn niet betrokken.”

Bijna anderhalf uur werd de Meulebekenaar Kris Verduyn (37) woensdagmorgen verhoord, in het bijzijn van zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. Reden: Roger Vangheluwe diende eind vorig jaar een klacht in wegens laster en eerroof, nadat Kris Verduyn in november 2016 naar buiten kwam met het verhaal dat hij als 10-jarige werd misbruikt door de gewezen Brugse bisschop. Vier jaar eerder, in 2012, had de Meulebekenaar in alle stilte al een officiële klacht ingediend.

Over zijn ondervraging kon Kris Verduyn weinig zeggen. “Tijdens het verhoor legde de politie me passages uit de pers voor, waarover ik verduidelijking moest geven. Omdat er later nog slachtoffers en getuigen verhoord zullen worden, kan en mag ik over het onderzoek zelf nog niets meer vertellen.”

De West-Vlaming noemt het schandalig dat hij ruim twee jaar na zijn getuigenis verhoord wordt. “Operatie Kelk heeft me duidelijk erkend als slachtoffer, terwijl ik nu voor het hele land beschimpt word als fantast, een leugenachtig persoon. Vangheluwe ontkende eerst alles en nu probeert hij zijn gelijk te halen via het gerecht. Hoe geloofwaardig is die persoon? Terwijl er meerdere slachtoffers zijn. Goed, een actie laat een tegenreactie toe. Maar dit is beledigend. Een proces? De persoon is nu 82. Met allerlei listige manieren probeert hij de zaak te rekken, tot hij het uiteindelijk zelf niet meer zal meemaken.”

Je moet het lef maar hebben om met zulke daden op je kerfstok deze klacht in te dienen tegen je slachtoffer. Du jamais vu! – Walter Van Steenbrugge, advocaat van Kris Verduyn

Volledig verdraaid

Ook Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Kris Verduyn, heeft het raden naar het motief van Roger Vangheluwe. “Dit is de schaamte voorbij. Dat mijn cliënt nu plots zelf geconfronteerd wordt met een klacht en een ondervraging tart alle verbeelding. Het is alsof hij voor de tweede keer slachtoffer wordt. Waarom Vangheluwe dit doet? Speculatie leidt tot niets. Mijn enige verklaring is dat die man in een volledig verdraaide wereld leeft. Hij heeft een compleet andere inschatting van de realiteit. Je moet het lef maar hebben om met zulke daden op je kerfstok deze klacht in te dienen tegen je slachtoffer. Du jamais vu!”

Geen enkel contact

Diezelfde dag moest ook een tweede slachtoffer zich bij de federale politie melden . “Ook hij werd verhoord naar aanleiding van een klacht wegens lasterlijk aangifte en laster en eerroof”, meldt het Brusselse parket. “Tot nog toe werd niemand in verdenking gesteld. Beide personen werden ook niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter.”

Hoeveel personen er in totaal aangeklaagd worden is niet bekend. Vangheluwes advocaat Joris Van Cauter laat niet in zijn kaarten kijken. “Ik ga over deze zaak niet communiceren. Ik hoop dat justitie nu snel zijn werk doet en dat er duidelijkheid komt zodat ik misschien wel meer uitleg kan geven.”

Walter Van Steenbrugge reageert fel. “Voor de andere slachtoffers van Roger Vangheluwe die ik verdedig, komt dit hard aan. Ik krijg ook van hen verbijsterde reacties. Zij hebben al zoveel meegemaakt en krijgen dan nog eens dit nieuws te horen. Natuurlijk zijn ze ook bezorgd dat er misschien ook voor hen nog zo’n klacht volgt, maar daar heb ik voorlopig niets van gehoord.”

Het bisdom van Brugge wenst niet te reageren op de nieuwe ontwikkelingen in de zaak-Vangheluwe. “Het bisdom is geen betrokken partij, dit is een zaak tussen de slachtoffers en Vangheluwe. We kunnen trouwens niets zeggen, omdat we niet meer weten dan we in de pers lezen. Er is geen enkel contact meer met Vangheluwe.”

Reconstructie van de val van Vangheluwe

Roger Vangheluwe (°1936) is al sinds 1984 bisschop van Brugge wanneer in april 2010 de affaire-Vangheluwe losbarst. Een mail over kindermisbruik naar alle Belgische bisschoppen leidt tot zijn ontslag. Hij zou voor én na zijn bisschopswijding jarenlang een minderjarige neef hebben misbruikt. Vangheluwes neef dient klacht in bij het parket van Brussel voor verkrachting en aanranding. Tijdens het onderzoek komt aan het licht dat ook een ander neefje slachtoffer was. Zelf trekt de bisschop zich terug ‘in het verborgene’. Het Vaticaan beslist dat Vangheluwe zijn status als bisschop behoudt, maar dat hij zich wel moet laten begeleiden.

In een televisie-interview spreekt Vangheluwe een jaar later over de affaire. Tussen zijn 5de en zijn 18de onderging zijn neef enkele malen per jaar het misbruik van zijn nonkel. “Een soort relatietje“, aldus Vangheluwe. De bisschop geeft toe ook een tweede neefje enkele malen misbruikt te hebben. Hij ontkent resoluut dat hij een pedofiel is. In 2012 dient ook Kris Verduyn uit Meulebeke een klacht in tegen de bisschop, in januari 2017 volgt nog een klacht van een 57-jarige man uit Bavikhove. Twee jaar later slaat Vangheluwe terug met een klacht tegen Kris Verduyn wegens laster en eerroof.

(ON/IN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier