Schutter uit Moorslede vraagt vrijspraak voor dodelijk schot in Dadizele

Laurens Kindt

Tom K., de man die in de zomer van 2016 een dodelijk schot loste na een mislukte rip-deal in Dadizele, vraagt de vrijspraak. Volgens zijn advocaat handelde de Moorsledenaar uit wettige zelfverdediging. De procureur wil Tom K. voor 15 jaar achter de tralies zien.

De feiten dateren van 15 augustus 2016. ‘Kartel13’, een drugsbende uit Dadizele zou toen een kilo cannabis verkopen aan een Antwerpse bende, die ze hadden leren kennen op een online forum voor drugshandel. Tijdens de deal ging het echter fout. De Antwerpse bende wilde met vals geld betalen en trok plots wapens. Daarop haalde ook Moorsledenaar Tom K. een vuurwapen boven en loste een fataal schot in het gezicht van Antwerpenaar Elias Keegan. Daarop ging iedereen lopen, het slachtoffer bloedde dood.

Uitgelokt

In januari van dit jaar veroordeelde de rechtbank in Ieper schutter Tom K. tot zes jaar cel wegens uitgelokte doodslag. Een veel mindere straf dan de 15 jaar cel die het parket had geëist. Ook voor Sven V. sprak de rechter een veel lichtere straf uit dan geëist werd: 24 maanden celstraf in plaats van 12 jaar. Ook Moorsledenaar Leander W. kwam er ‘goedkoop’ van af. De rechter veroordeelde hem tot twintig maanden cel, waar de procureur 5 jaar cel had gevraagd.

Volgens de rechter in Ieper had slachtoffer Elias Keegan het dodelijke schot zelf uitgelokt door met een matrak te zwaaien naar Tom K. Bovendien had één van zijn Antwerpse kompanen ook een alarmpistool getrokken. Sven V. en Leander W. werden dan weer vrijgesproken wegens mededaderschap aan doodslag omdat er geen sprake zou geweest zijn van bendevorming.

Barbaren

Het parket en de familie van slachtoffer Elias Keegan tekenden meteen beroep aan. “Dat vonnis heeft ons en de burgerlijke partijen geen genoegdoening geschonken”, aldus procureur-generaal Pascale Clauw. Ze herhaalde dezelfde strafeis als haar collega in eerste aanleg: 15 jaar voor Tom K., 12 jaar voor Sven V. en 5 jaar voor Leander W. Kris Luyckx, de Antwerpse toppleiter die de familie van Elias Keegan bijstaat, herhaalde zijn pleidooi van in Ieper door te stellen dat het hier niet om doodslag ging, maar om moord. Met voorbedachtheid dus. “Ze hadden die wapens vooraf mee, ze hadden ze geladen en schietklaar gemaakt. Het is helemaal niet zo dat de Antwerpenaren daar plots als een soort barbaren voor de poorten van Ieper stonden, waarop ‘onze jongens’ zich dan verdedigd hebben maar wij krijgen als slachtoffers wel die indruk als we het vonnis van de rechter in Ieper lezen”, pleitte hij.

Zelfverdediging

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die Tom K. bijstaat, pleitte de vrijspraak op basis van wettige zelfverdediging. “Het gaat hier om doodslag, maar om verschoonbare doodslag. Men moet daarbij niet de context van de drugsdeal in rekening nemen, men moet puur de daad bekijken. Concreet: de zak wiet stond al in de koffer van de Audi van de Antwerpenaren, die talmden met betalen en waarvan er één plots een wapen trok dat hij richtte op Tom K. Die trok ook zijn wapen en zag plots in zijn ooghoek hoe Elias Keegan met zijn wapenstok op Sven V. sloeg. Daarop heeft hij geschoten. Stel dat het hier gaat om een politieman en crimineel, of zelfs een juwelier en een overvaller, dan zou het hier zonneklaar zijn dat het om een geval van wettige verdediging ging”, pleitte hij.

Op 8 november pleiten de advocaten van de andere verdachten. Enkele weken daarna zal het hof van beroep een arrest vellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier