‘Schrik van de horeca’ op vrije voeten wegens administratieve vergetelheid

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Tafelschuimster Nadine W. (48) werd onlangs veroordeeld tot 15 maanden cel. De dame zelf was toen niet aanwezig op haar proces en werd dus bij verstek veroordeeld. Toch sloeg ze zaterdagavond opnieuw haar slag in een tearoom op de Esplanade in De Panne.

Ze bestelde er een croque-monsieur met frietjes, een cola en een koffie. Toen de rekening van 19 euro volgde, kon ze alleen maar meedelen geen geld bij te hebben. Daarop belde de zaakvoerder de politie, waarna de tafelschuimster zich gedwee liet meenemen naar het commissariaat. “De dame in kwestie ging heel gelaten met ons mee. Het is natuurlijk ook niet de eerste keer dat ze opgepakt wordt”, klinkt het bij de politie. Na haar verhoor, en ondanks haar veroordeling, mocht Nadine W. weer beschikken. Ze staat namelijk niet geseind.

W. kan dus voorlopig zonder gevolg horecazaken blijven afschuimen. De teller stond vorige week op 28 horecazaken. Ook twee taxiritten bleven onbetaald. “Het is jammer dat we zo iemand moeten laten gaan”, klinkt het. “Maar zonder bevel van aanhouding of gevangenneming mogen wij niemand vasthouden voor verder onderzoek. Er is wel een proces-verbaal opgesteld.” Na haar aanhouding in De Panne werd W. alweer in andere badsteden gespot. Het parket kreeg verschillende nieuwe processen-verbaal doorgespeeld. Nadine W. zal zich ook voor deze feiten moeten verantwoorden.

“Het is in feite een schrijnend geval“, klink het bij Politiezone Westkust. “De dame heeft geen vaste verblijfplaats maar heeft wel een referentieadres bij het OCMW van Oostende. Zo’n referentieadres geeft normaal recht op een minimum aan sociale bijstand. Ook de sociale diensten zijn hiervan op de hoogte.” Op afzetterij, zoals tafelschuimen, staan zware straffen van maximaal 3 maand. Wie recidiveert, kan tot 6 maand achter de tralies zitten. Tegenstrijdig genoeg moet iemand al een straf van minimum 1 jaar uitzitten, voor de politie de persoon in kwestie kan aanhouden. Normaal zou de administratieve afhandeling deze week in orde moeten zijn. Het is dus wachten op een nieuw wapenfeit, alvorens Nadine W. kan worden gearresteerd.

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier