‘Rolstoelpatiënt’ uit De Haan riskeert één jaar cel voor vasthouden huurbaas: “pure show”

© MM
Redactie KW

Een 48-jarige man riskeert één jaar effectieve celstraf omdat hij begin dit jaar zijn huisbazin zou vastgehouden, bedreigd én afgeperst hebben.

Christiaan V. lag al langere tijd in discussie over zijn appartement in De Haan en wou de eigenares laten opdraaien voor de schade die hij had achtergelaten. “Ik ben onschuldig. Kijk: ik zit in een rolstoel. Hoe kan ik dat dan gedaan hebben”, zegt de man. Volgens de tegenpartij speelt V. komedie en zit hij helemaal niet in een rolstoel.

Het was een geanimeerde discussie in de Brugse rechtbank. Christiaan V. (48) moest er zich verantwoorden, omdat hij in februari van dit jaar zijn huisbazin zou vastgehouden, afgeperst én bedreigd hebben. De aanleiding was een huurgeschil waarbij V. zijn huurappartement in De Haan op enkele maanden tijd volledig afgebroken zou hebben. Tot de vloer toe.

De man woonde er sinds september 2017 en richtte heel wat schade aan. Daarop besloot mijn cliënte om naar de vrederechter te stappen en de overeenkomst te verbreken”, begon de advocaat van de huisbazin het verhaal. In de wandelgangen van het gerechtsgebouw kwamen beide partijen overeen dat V. zelf laminaat zou leggen in één van de beschadigde kamers. Een bijeenkomst op het appartement in De Haan om dat te bespreken, liep vervolgens uit de hand.

Vastgehouden en afpersing

Over wat er zich die bewuste 22ste februari afspeelde in het appartement, lopen de verklaringen uiteen. Volgens het Openbaar Ministerie was er wel degelijk sprake van wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en afpersing. “De beklaagde hield zijn huisbazin en een schilder ruim een uur vast. Het slachtoffer was danig onder de indruk van de feiten en betaalde onder druk een som geld”, sprak de procureur, die een effectieve celstraf van één jaar vorderde.

De huisbazin verklaarde aan de politie dat V. meteen na haar aankomst de deur dubbel op slot draaide en haar de toegang naar buiten versperde. “Hij bleef haar vervolgens onder druk zetten om een verklaring te tekenen waarin stond dat ze zelf voor alle kosten zou opdraaien”, ging haar advocaat verder. “Toen mijn cliënte op de muur begon te bonken om de buren te alarmeren, riep V. constant ‘ai, ai ai’. Zo probeerde hij te doen uitschijnen dat mijn cliënte hem aan het slaan was.”

Uiteindelijk kon de vrouw pas ontkomen toen ze beloofde meteen geld af te halen en terug te brengen. Ze betaalde naar eigen zeggen puur uit schrik. Volgens de verdediging zit het verhaal echter helemaal anders in elkaar. “We betwisten de feiten. Mijn cliënt heeft helemaal niemand vastgehouden of afgeperst“, aldus meester Pieterjan Dens.

Rolstoel

Eén van de grootste discussiepunten gisterenochtend was de gezondheidstoestand van Christiaan V., die in een rolstoel naar de rechtbank kwam. “Vandaag (gisteren, red.) verschijnt meneer plots in een rolstoel. Nochtans was dat voordien nooit het geval. Het is show. Men probeert de rechtbank te overtuigen dat hij het niet kan gedaan hebben omdat hij in een rolstoel zit. V. is veel mobieler dan hij doet uitschijnen“, klonk het bij de verdediging van het slachtoffer.

De beklaagde zelf liet dat niet zomaar passeren. “Ik ben bedlegerig én onschuldig. Ik heb die feiten niet gepleegd”, zei hij. Zijn advocaat Pieterjan Dens gaf nog wat extra duiding. “We hebben een medisch attest die dat bevestigt. Mijn cliënt was wel degelijk bedlegerig”, besloot meester Dens. Uitspraak op 19 oktober.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier