Roemenen riskeren vijf jaar cel voor ramkraken in onder meer Oostende en Roeselare

In januari 2015 werd een dader geklist bij een verkeerscontrole in Schaarbeek. © Belga
Redactie KW

Vier Roemenen moeten zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor zeven ramkraken. Het openbaar ministerie eist vijf jaar effectieve celstraf.

Tussen 31 december 2013 en 9 november 2014 sloegen de vier mannen toe in kleding- en elektronicazaken in Waregem, Roeselare, Kuurne, Deinze, Waterloo, Doornik en Oostende. Bij Media Markt Roeselare gingen ze op 14 juli 2014 aan de haal met liefst 300.000 euro aan smartphones. Ze maakten daarbij gebruik van een oude Ford Proton die ze uit een schuur in Heule gestolen hadden.

In ware filmstijl

Bij Dreamland Doornik drongen ze op 6 november 2014 binnen via een koepel in het plafond en lieten ze zich in ware filmstijl zakken met een touw. De buit bedroeg toen 21.000 euro smartphones. Ook bij de ramkraak in Dreamland Oostende op 9 november 2014 werden voor 32.000 euro smartphones en tablets buitgemaakt. Bij die laatste feiten werd beklaagde Gabriël P. herkenbaar gefilmd door de een bewakingscamera. In januari 2015 werd hij uiteindelijk geklist bij een verkeerscontrole in Schaarbeek. In zijn koffer stak toen voor 13.000 euro aan optisch materiaal dat in 2012 bij een opticien in Italië gestolen was.

Drie beklaagden spoorloos

De man werd na 4,5 maanden voorhechtenis vrijgelaten en kwam donderdag als enige opdagen voor zijn proces. De man ontkent zijn betrokkenheid in alle toonaarden. Zijn advocaat Johan Platteau vroeg dan ook de vrijspraak. De drie andere beklaagden zijn spoorloos en lieten dan ook verstek gaan voor hun proces. Vonnis op 12 april.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier