Redactie van Joods Actueel houdt symbolische actie aan Jan Breydelstadion in Brugge tegen antisemitische gezangen van Clubsupporters

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Deze middag hielden Michael Freilich en Guido Joris van het maandblad Joods Actueel een symbolische actie aan de ingang van het Jan Breydelstadion. Er werden foto’s neergelegd van de gaskamers en de crematoria van Auschwitz als protest tegen recente antisemitische stadiongezangen door Clubsupporters.

Woensdag jl. maakte een video die op de webpagina van de Franstalig-Belgische krant La Dernière Heure verscheen, nogal wat ophef. Daarop zijn Clubsupporters te zien die antisemitische gezangen aanheffen. Ze zingen letterlijk : “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. En samen verbranden ze Joden, want joden die branden het best…”

Stadionverbod

Het filmpje dateert al van 26 augustus, toen Club in het Jan Breydelstadion Anderlecht met 2-1 versloeg. Daags na de wedstrijd werd het bestuur van Club door eigen supporters en stewards op de hoogte gebracht van de racistische gezangen. “We hebben een tiental personen die meezongen, kunnen identificeren en hen meteen drie jaar stadionverbod gegeven. Club Brugge veroordeelt dergelijk gedrag ten stelligste en zal er blijven alles aan doen om dergelijke fans uit ons stadion te weren”, zegt Kirstin Willem, woordvoerder van Club Brugge.

Voor Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, is dit onvoldoende. Hij reed donderdagmiddag samen met zijn redacteur Guido Joris vanuit Antwerpen naar Brugge, met de bedoeling om aan de ingang van het Jan Breydelstadion een reeks gruwelijke foto’s neer te leggen, als protest en om de Vlaamse samenleving wakker te schudden.

Onbegrip

“Waarom wij die foto’s tonen? Omdat er binnen de Joodse gemeenschap in België een groot onbegrip is over het feit dat zovele decennia later het antisemitisme opnieuw de kop opsteekt. Met deze symbolische actie willen wij onze Vlaamse samenleving wakker schudden. Dat kan en mag niet meer geduld worden”, aldus Michael Freilich, die de West-Vlaamse provinciegouverneur oproept om in actie te schieten, zodat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar deze feiten.

Michael Freilich en Guido Joris hadden op Jan Breydel een kort gesprek met Peter Gheysen van Club Brugge Foundation. Provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft inmiddels ook het filmpje met de antisemitische gezangen gezien en geëvalueerd: “Dit kan niet door de beugel, er moeten gerechtelijke stappen ondernomen worden. Donderdagochtend heb ik al meteen overleg gepleegd met de politie en het parket. Unia zal een dossier openen en klacht indienen tegen onbekenden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier