Rechter doekt sjoemelende asbestverwijderaar uit Zwevegem op

Redactie KW

Asbestverwijderdaar Cleanpuur uit Zwevegem en zaakvoerder Bert L. (42) zijn in de Brugse strafrechtbank schuldig bevonden aan schriftvervalsing en inbreuken op de welzijnswet. L. kreeg bij verstek achttien maanden effectieve celstraf en een geldboete van 6.000 euro. Het bedrijf zelf kreeg een boete van 36.000 euro opgelegd. Opvallend: de rechter beval ook de ontbinding van de vennootschap.

“Het is welletjes geweest.” Strafrechter Bert Salembier stelde deze ochtend paal en perk aan de activiteiten van asbestverwijderaar Cleanpuur langs de Otegemstraat in Zwevegem. Hij beval de ontbinding van de vennootschap, die in juli al failliet werd verklaard. Op die manier wil de rechter er zeker van zijn dat de vennootschap haar dubieuze activiteiten niet langer kan voortzetten.

De arbeidsauditeur had zaakvoerder Bert L. (42) tijdens de pleidooien dan ook omschreven als een regelrechte “cowboy” die zijn personeel in gevaar bracht door de onveilige manier waarop zij asbest moesten verwijderen. Zijn bedrijf Cleanpuur aanvaardde ook complexe opdrachten waarvoor hij geen erkenning had. Voorts vervalste hij ook attesten van oude metingen en maakte hiermee zijn klanten wijs dat hun site asbestvrij was.

Het gesjoemel van L. kwam aan het licht door een verontruste klant uit het Gentse. Toen die na de passage van Cleanpuur nog steeds wit poeder aantrof, nam hij contact op met het gespecialiseerde, onafhankelijke lab dat het gunstig attest zogezegd afgeleverd had. Maar daar vielen ze uit de lucht want het had helemaal geen metingen uitgevoerd bij de klant in kwestie.

Volgens het gerecht maakte L. bij minstens 5 klussen gebruik van een vervalst attest. De man kwam niet opdagen voor zijn proces. Momenteel loopt tegen L. ook nog een onderzoek naar het illegaal dumpen van asbesthoudend afval in West-Vlaanderen.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier