Rechtbank Veurne: Tot zes jaar cel gevorderd voor internationale wapenhandel

© iStock
Redactie KW

In een dossier van internationale wapenhandel heeft het openbaar ministerie effectieve gevangenisstraffen tot zes jaar gevorderd. Paul W. (57) uit Poederlee verkocht via enkele tussenpersonen tien vuurwapens aan de Engelsman Patrick R. (33).

Op 18 juli 2017 kwam R. met zijn bestelwagen naar België. In een B&B in Ramskapelle bij Nieuwpoort kreeg hij via een speciaal aangemaakt e-mailaccount een lijst met beschikbare wapens. Van daaruit trok de Engelsman naar een parking in Wechelderzande, waar hij de broers Tom (49) en Sammy V. (41) ontmoette. Samen met die tussenpersonen reed R. naar Paul W., waar de deal werd gesloten.

De volgende dag kocht de Engelse beklaagde tien vuurwapens bij de hondenfokker uit Poederlee, bijgenaamd ‘Den Boemerang’. Het ging onder andere om twee alarmpistolen die door Lucas D. (69) omgebouwd waren tot echte vuurwapens. In totaal werd ongeveer 15.000 euro betaald. Bij zijn terugkeer in Ramskapelle werden de wapens, munitie en geluidsdempers door de politie aangetroffen in de bestelwagen van Patrick R.

Kanonnenvlees

Patrick R. verklaarde dat de wapens in het hotel zouden opgepikt worden. “Hij was dus zeker geen leider, eigenlijk was hij gewoon kanonnenvlees”, pleitte zijn advocaat Walter Damen. Het OM vorderde vier jaar effectieve celstraf, maar de verdediging vroeg om dat te beperken tot de ruim 14 maanden dat de beklaagde al in voorhechtenis zit.

Ook Klaas M. (50), de uitbater van de B&B, moest zich voor zijn rol in het verhaal verantwoorden. De man uit Ramskapelle bracht zijn klant R. in contact met Tom V. uit Borsbeek. “R. had mijn cliënt verteld dat hij een wapen zocht, omdat men omwille van gokschulden dreigde om zijn vrouw en kinderen dood te schieten“, aldus meester Kristiaan Vandenbussche, die de vrijspraak vroeg.

M. wilde naar eigen zeggen gewoon helpen en dacht dat het pistool in een erkende wapenwinkel zou gekocht worden. Het OM vorderde 18 maanden celstraf voor de uitbater.

Tom V. bracht de Engelsman op zijn beurt in contact met zijn broer Sammy uit Ranst. Volgens de beklaagde was het wapen bestemd voor een Britse trucker die zich onveilig voelde. “Klaas doet geen vlieg kwaad, ik zag daar geen criminele organisatie achter“, vertelde hij op de zitting. Pas toen hij het wapenarsenaal zag bij W., besefte V. dat er meer aan de hand was. Voor beide broers werd drie jaar cel geëist.

Veel telefonisch contact tussen betrokkenen

Net als zijn broer verklaarde Sammy V. dat hij dacht dat het slechts om één wapen ging. Dat verhaal werd op het proces tegengesproken door ‘Den Boemerang’, die de bal zelfs terugkaatste. “Sammy heeft altijd gezegd dat het tien wapens moesten zijn. Drie pistolen kwamen van hem. Gij wilt alles op mij steken, maar dat pakt niet“, sneerde hij naar zijn kompaan. Voor Paul W. werd zes jaar cel gevorderd, maar de verdediging vroeg om hoogstens drie jaar te geven.

Volgens de hondenfokker uit Poederlee heeft er slechts één deal plaatsgevonden. Het parket plaatste daar echter vraagtekens bij. In de maanden voor de deal kwam R. immers al negen keer naar de Kempen. Meestal was er in die periode veel telefonisch contact tussen de betrokkenen. “Vermoedelijk hebben we dus een aantal runs gemist”, aldus procureur Peter Piccu. W. moest zich trouwens nog verantwoorden voor het verhandelen van elf andere wapens. Tijdens huiszoekingen werden bij enkele beklaagden ook wapens aangetroffen.

Ten slotte riskeert Lucas D. (69) vijf jaar effectieve celstraf voor zijn aandeel in de zaak. De man uit Lier kocht maar liefst 72 alarmpistolen aan in het Duitse Aken. Hij was gespecialiseerd in het ombouwen tot echte wapens en maakte ook zelf geluidsdempers, maar ontkent zijn betrokkenheid. “Ik had zoveel wapenonderdelen in huis, omdat wapens altijd mijn beroep waren“, verklaarde hij op de zitting.

De rechter doet uitspraak op 23 oktober.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier