Rechtbank in Ieper veroordeelt bende oplichters

© iStock
Redactie KW

De rechter in Ieper heeft een vonnis geveld in een zaak waarbij negen beklaagden zich moesten verantwoorden voor oplichting.

De boeven bestelden via onbestaande vennootschappen laptops en smartphones die ze nooit betaalden. Hoofdverdachte Wim B. veroorzaakte vorig maand nog een dodelijk ongeval, vier dagen na een vrijlating uit de cel.

Wim B. werd door de rechter in Ieper veroordeeld tot 30 maanden celstraf en een geldboete voor oplichting en lidmaatschap van een criminele organisatie. Andere beklaagden kregen tot twee jaar effectief, terwijl twee van hen er met opschorting van straf van afkwamen.

Vals uittreksel uit het Staatsblad

De werkwijze van de bende was steeds dezelfde. De leden bestelden laptops en smartphones op naam van een van hun vennootschappen. Daarbij maakten ze gebruik van een onbestaand btw-nummer of een vals uittreksel uit het Staatsblad. De goederen werden nooit betaald.

In hun verdediging wezen de meeste beklaagden in richting van hoofdverdachte Wim B. uit Menen. Hij zou hen gevraagd hebben om de goederen op te halen en in zijn naam te tekenen voor ontvangst. B. stond naast oplichting ook terecht voor drugsfeiten, waarvoor hij vijf maanden cel en een geldboete opliep. B. kwam vorig maand in het nieuws toen hij vier dagen na zijn vrijlating uit de gevangenis een dodelijk ongeval veroorzaakte in Torhout, waarbij een 64-jarige man uit Staden het leven liet. Wim B. knalde met een bestelwagen, onder invloed en zonder geldig paspoortn tegen de wagen van het slachtoffer. Twee andere inzittenden raakten zwaargewond. Ook B. zelf raakte gewond.

Roofmoord op Dirk Strobbe

Een andere betrokkene in de zaak was Yoerik V. uit Roeselare, die in 2004 veroordeeld werd tot zeven jaar effectieve celstraf voor de roofmoord op Dirk Strobbe, een bankier uit Ingelmunster. Hij zou het lijk gedumpt hebben in opdracht van de Franse gangster die Strobbe vermoordde. In Ieper werd V. nu veroordeeld tot 10 maanden cel en een geldboete van 1.200 euro.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier