Rechtbank Brugge: tot vier jaar cel voor Roemeense inbrekersbende

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft het kopstuk van een Roemeense inbrekersbende veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Nicu C. (26) was betrokken bij veertien inbraken en pogingen tot inbraak.

De bende sloeg van april tot september 2017 veertien keer toe en was actief in het hele land. Zo pleegden ze drie feiten in Henegouwen, maar hadden ze onder andere ook inbraken in Geldenaken, Rochefort, Zoersel en Halle op hun kerfstok. Nicu C. werd op 11 september gearresteerd naar aanleiding van een inbraak in Gistel.

De advocate van C. benadrukte dat haar cliënt volledige bekentenissen had afgelegd. De jonge Roemeen ontkende enkel dat hij geweld had gebruikt bij een mislukte inbraak in Saint-Ghislain. Bij die feiten rukten de daders nochtans de telefoon uit de handen van het 93-jarige slachtoffer. Meester Annelien Welvaert vroeg om een mildere bestraffing met uitstel. “Mijn cliënt was echt een prutser, geen professionele crimineel. Hij heeft overal vingerafdrukken achtergelaten en werd bij de helft van de feiten betrapt.”

Voor heel wat feiten vrijgesproken

Ook de advocaat van Ciprian C. (25) drong aan op een mildere straf. De beklaagde zou immers slechts een rol als chauffeur gespeeld hebben. Ten slotte riskeerde ook een andere handlanger van de spilfiguur vier jaar celstraf. De 20-jarige Roemeen kon nooit gevat worden en liet verstek gaan voor zijn proces.

De rechter veroordeelde Nicu C. tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Ciprian C. kreeg 37 maanden cel, waarvan 20 maanden effectief. De jongste beklaagde werd voor heel wat feiten vrijgesproken. Toch werd Raj C. bij verstek veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier