Procureur-generaal : “Couvreur solo of enkel het hulpje van Vanweehaeghe?”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) heeft de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging.

Geert Vanweehaeghe (37) en Thomas Couvreur (29) worden beiden beschuldigd van de moord, maar herhaalden in hun laatste woorden dat ze niets te maken hebben met de dood van het slachtoffer.

Op 9 februari 2011 werd Caroline Vyncke door haar partner Geert Vanweehaeghe als vermist opgegeven. Ze zou de avond daarvoor na een ruzie hun woning in de Rozenstraat in Moorsele verlaten hebben. Vanweehaeghe kwam door zijn verdacht gedrag na de verdwijning al snel in het vizier van de speurders. Hij legde ook warrige bekentenissen af, maar trok die telkens terug in.

Mes met bloedsporen

Over die verklaringen, vaak zonder bijstand van een advocaat, was al heel wat te doen tijdens het proces. Voorzitter Koen Defoort las de jury voor uit een arrest van het Hof van Cassatie over het verhoren van kwetsbare personen, zoals Vanweehaeghe, die een mentale beperking heeft. “Naar mijn mening volgt hieruit dat u de schuld van Geert Vanweehaeghe niet enkel mag baseren op de bekentenissen die werden afgelegd zonder bijstand van een advocaat.”

Ook Thomas Couvreur houdt vol dat hij met de zaak niets te maken heeft. Nochtans bleek hij in het bezit van de gsm van het slachtoffer. In zijn woning in diezelfde Rozenstraat werd een mes met een bloedspoor van Caroline Vyncke aangetroffen. Ruim twee jaar later vond de nieuwe eigenaar ook nog lichaamsresten in het afvoerputje. Het hoofd, de romp en de benen van Caroline Vyncke waren in april 2011 al teruggevonden in de Heulebeek in Moorsele.

Couvreur wilde familie van slachtoffer in de ogen kijken

In zijn laatste woord vroeg Couvreur of de familie van het slachtoffer dichterbij mocht komen, zodat hij hen in de ogen kon kijken. De voorzitter ging hier niet op in. “Gisteren heb ik het al uitgelegd, en ik herhaal het. Ik vind het spijtig voor de familie dat ze nog altijd geen antwoord heeft op haar vragen. Ik zou nog eens mijn oprechte deelneming willen aanbieden. Ik dank allen die mij gesteund hebben, en ik dank de jury voor de rechtvaardigheid van hun oordeel.” Voorzitter Koen Defoort vroeg Couvreur nog of hij bij zijn standpunt blijft. “Ja, ik bevestig mijn onschuld.”

Ik heb er echt niets mee te maken. Ik was ongerust

Geert Vanweehaeghe was veel korter van stof. “Ik heb er echt niets mee te maken. Ik was ongerust”, huilde Vanweehaeghe.

Om 11 uur heeft de volksjury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. Volgens procureur-generaal Tom Janssens is Thomas Couvreur alleen verantwoordelijk, of was hij enkel het hulpje van Geert Vanweehaeghe. Beide beschuldigden riskeren levenslange opsluiting, maar voor Vanweehaeghe vorderde het OM de internering.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier