Problemen stationsbuurt: politie Brugge opent onderzoek naar drugsdealer van 14 jaar

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De politie van Brugge is een onderzoek gestart naar een jongen van amper 14 jaar die aan het station drugs zou verhandelen.

Het gaat om marihuana die de tiener verkoopt aan klas- en leeftijdsgenoten. De problemen in de stationsbuurt blijven zo aanhouden. Vrijdagmiddag nog kreeg een 12-jarige jongen rake klappen met een skateboard. Bij de politie blijven ze karig met commentaar. “We kunnen de feiten bevestigen. Omdat het om minderjarigen gaat, zullen we niet verder communiceren”, klinkt het daar.

De gevormde jongerenbendes zijn volledig uit elkaar gevallen

Voor de goede orde: er valt ook goed nieuws te melden over de aanhoudende problematiek rond het Brugs station. De gevormde jongerenbendes – denk aan de meisjesgroep Zehbi’s – zijn volledig uit elkaar gevallen. Nieuwe bendes worden voorlopig niet gevormd. Dat laatste is vooral het gevolg van de intensieve politiecontroles in en rond de stationsomgeving. De agenten gaan daarbij in burger én in uniform de straat op voor gerichte controles. De kleinste vechtpartij wordt daarbij meteen ontmanteld. Er wordt bovendien preventief gescreend op drugsbezit en mogelijke bendevorming. De laatste twee maanden werden daardoor al verschillende minderjarigen opgepakt. “Die controles zullen de komende tijd gehandhaafd worden. Onze diensten blijven waakzaam”, klinkt het bij de politie. Vooral het gevaar van ‘copycats’ – jongeren die in de slechte voetsporen van de Zehbi’s of vechtende tieners willen treden – loert om de hoek.

Het waren ongeruste ouders die aan de alarmbel trokken

Helemaal van de baan is de problematiek echter niet. Zo is de Brugse politie nu een onderzoek gestart naar een drugsdealer van amper 14 jaar oud. De tiener verkoopt in de stationsomgeving marihuana aan klas- en leeftijdsgenoten. Die informatie kwam nu bij de politie terecht. “Wij hebben die meldingen ontvangen en onderzoeken de zaak. Omdat het om minderjarigen gaat, zullen we daarover niet verder communiceren”, zegt de woordvoerder. Om hoeveel marihuana het zou gaan, is op dit moment onduidelijk. Het waren ongeruste ouders die aan de alarmbel trokken. “Deze nieuwe feiten worden toegevoegd aan het lopende dossier. Het onderzoek naar criminaliteit onder en door jongeren aan het station is op geen enkel moment stopgezet. Ook na de massale media-aandacht zijn onze diensten blijven verder werken”, wil de politie nog kwijt.

Klappen met skateboard

Het aantal vechtpartijen rond het station zijn de laatste weken verminderd. Al blijven er individuen rondlopen die de orde verstoren. Vrijdagmiddag nog kreeg een 12-jarige jongen fikse klappen aan het Stationsplein. “Ik kende die jongen niet. Plots begon hij op mijn hoofd te slaan met een skateboard”, klonk zijn verklaring. De jongen kon gelukkig tijdig ontkomen maar liep wel aanzienlijke verwondingen op. Bij de politie bevestigen ze de feiten. Verdere commentaar wordt wederom niet gegeven omdat het om minderjarigen gaat. Eind deze maand zitten alle betrokken partijen – politie, stadsbestuur en scholen – een tweede keer samen voor een eerste evaluatie van de voorbije maanden.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier