Problemen met hangjongeren in volkse wijk Ter Beke in Menen

© Foto CL
Redactie KW

Ter Beke, een volkse buurt aan de buitenrand van Menen, staat bekend als een wijk waar spelende kinderen de baas zijn en traag rijdende auto’s de norm. De afgelegen plaats van Ter Beke zorgt echter voor een hardnekkig probleem.

Enkele buurtbewoners trokken aan de alarmbel en stapten met hun verhaal naar onze redactie. “Ter Beke is een wijk van enkele straten en een wirwar van kleine wandelpaden en speelpleintjes. In de zomer bruist het hier van de activiteit, kinderen kunnen hier in alle veiligheid spelen en dat laten ze zich geen twee keer zeggen. In de winterperiode is het hier normaliter erg rustig, mensen genieten dan van de warmte en gezelligheid van hun woonkamer“.

Magneet voor problemen

De toon van het gesprek wordt wat wanhopiger. “Maar we merken al enkele jaren dat de winterperiode, de periode waar het vroeg donker is, als een magneet werkt op jongeren die heel wat minder leuke bedoelingen hebben. De wijk wordt omgeven door groene zones en dit, gecombineerd met de duisternis van de avond, transformeert de wandelpaden en de speelpleintjes in een plaats waar jongeren massaal drugs gebruiken“.

De buurtbewoners tonen ons enkele CO2 patronen, patronen die hun gebruik kennen in bv slagroomspuiten, die ze dagelijks uit hun voortuin oprapen. “We hoorden van de politie dat het snuiven van het gas uit die patronen een nieuwe en vooral goedkope manier is om high te worden. Dergelijke patronen zijn in de winkel aan te kopen en bevatten lachgas. Het is dat gas dat zorgt voor de roes. Die jongelui komen naar hier omdat ze hier niet gezien worden en snuiven dan tot vaak ‘s morgens vroeg dat gas“.

Als het regent of echt koud is, rijden ze met een auto tot aan de wandelpaden, snuiven ze hun patronen leeg en gooien ze ze allemaal op een hoop uit de wagen

De hangjongeren zijn slechts een deel van de bekommernissen van de buurtbewoners. “We waren ooit allemaal jong en hebben allemaal wel eens domme stoten gedaan“, vervolgen ze. “Maar de patronen die ze leeg gesnoven hebben, dumpen ze in onze tuinen. Op een goede dag halen we er 1 of 2 uit onze hagen, op een mindere dag loopt dat op tot in de tientallen. Als het regent of echt koud is, rijden ze met een auto tot aan de wandelpaden, snuiven ze hun patronen leeg en gooien ze ze allemaal op een hoop uit de wagen.

Sluikstorten

De status van Ter Beke, als hotspot voor de jonge druggebruiker, komt hand in hand met een ander probleem: die van het sluikstorten. “Volledige groepjes komen zich hier in de speeltuintjes nestelen, waar ze dan een feestje organiseren. Naast het snuiven van dat gas, drinken en eten ze een ganse nacht door en enkelen werden eveneens betrapt op enkele onzedige activiteiten. Hun afval, dat laten ze hier gewoon achter waardoor de speelpleintjes bijna niet meer bruikbaar zijn. Dit is een mooie wijk, maar blijkbaar staat iedereen hier machteloos tegenover” sluiten ze treurig af.

Problemen met hangjongeren in volkse wijk Ter Beke in Menen
© Foto CL

We trokken zelf op onderzoek uit en konden inderdaad merken dat lege CO2 patronen schering en inslag waren. Een wandeltocht van enkele minuten leverde al meteen resultaat. De klaagzang over het zwerfvuil bleek eveneens niet gelogen. De speelpleintjes en bloemenperkjes liggen bezaaid met afval. Lege bierblikjes, verpakkingen van chips, lege plastic zakjes en de verpakkingen van sigarettenblaadjes. Tot in de takken van de bomen zijn hoeveelheden afval terug te vinden. Een allesbehalve aantrekkelijk zicht, dat weinig uitnodigend is. In het oog springend zijn de enorme hoeveelheden tissues die overal verspreid liggen. De stille getuigen van aparte, naschoolse activiteiten?

(CL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier