Pokerende bloemist uit Oostrozebeke reageert in open brief op inval van politie

In Faits Di Vert in de Hoogstraat in Oostrozebeke viel de politie vorige week binnen. "In ware commandostijl, heel luidruchtig, alsof men een terroristische organisatie wou oprollen. Dit was een erg traumatische ervaring en we zijn allen in shock", schrijft Peter L. in een open brief. © CLY
Laurens Kindt

Met een grootschalige inval van de politie is een einde gemaakt aan een wekelijks pokertornooi in een Oostrozebeekse bloemenzaak. Het gerecht is ervan overtuigd dat het clandestiene gokspel illegaal gehouden werd. De uitbater van de bloemenzaak en vermeende organisator van het tornooi verweert zich. “Er zijn honderden van die groepjes in Vlaanderen”, schrijft Peter L. in een open brief.

De inval van de politie dateert van vorige week woensdag. Zoals elke woensdagavond was in bloemisterij Faits Di Vert in de Hoogstraat in Oostrozebeke een pokertornooi bezig, na de openingsuren. Even na middernacht vielen zwaarbewapende agenten de zaak binnen en arresteerden ze alle tien de aanwezigen. Ook een team van de lokale recherche van politiezone Midow volgde de actie. De politie voerde de inval zo snel mogelijk uit omdat een betrapping op heterdaad cruciaal is voor de bewijslast in een dergelijk gerechtelijk onderzoek. Naar verluidt werd de politie getipt door een anonieme bron, die meldde dat er al jarenlang voor grof geld gespeeld werd in de zaak. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek probeerden sommige aanwezige gokkers nog weg te vluchten via een braakliggend terrein achter de winkel, maar konden ze daar ingerekend worden door de talrijke agenten. Het onderzoek naar het vermeende illegale gokspel is in handen van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk.

Doodeerlijke mensen

In een open brief op sociale media bijt Peter L., de zaakvoerder van de bloemenwinkel en vermeende organisator van het pokertornooi, stevig van zich af. “Er bestaan honderden groepjes zoals het onze in Vlaanderen. Ons groepje bestaat uit allemaal doodgewone en doodeerlijke, brave mensen met dezelfde passie voor poker. Arbeiders, mensen uit de horeca, een leraar, een tolk, een gepensioneerde die graag eens zijn zinnen verzet, ikzelf werk keihard in mijn zaak. Ik heb nooit een geheim gemaakt van ons groepje. Veel mensen uit Oostrozebeke weten ervan en vragen me geregeld naar mijn spel”, schrijft de man.

De politie dacht waarschijnlijk een vette vis te kunnen vangen, maar het bleek maar een kleine garnaal te zijn – Peter L.

Ondanks herhaaldelijke pogingen wou Peter L. echter niet in onze krant reageren. In zijn open brief beschrijft hij wel hoe hij de inval door de politie beleefd heeft. “Het was een leuke avond tot er om half één ‘s nachts op het raam geklopt werd. Er zat een man op zijn knieën aan de deur te prutsen met naast hem een onherkenbaar gemaskerde kleerkast van een man. Er werd geroepen dat er een overval was en iedereen stoof uit elkaar. Ik heb in paniek de pokerpot in een mand gegooid. Toen ik zag dat het de politie was, heb ik mij neergezet aan tafel. De politie dacht wellicht dat het hier over iets zwaar crimineel ging, waarbij voor duizenden euro gespeeld werd. Ze zijn dan ook in ware commandostijl binnengevallen, heel luidruchtig, alsof men een terroristische organisatie wou oprollen. Dit was een erg traumatische ervaring en we zijn allen in shock”, schrijft Peter L.

Maximum 200 euro

De man ontkent dat hij op enige manier geld verdiende aan het tornooi. “Er wordt een potje apart gehouden voor drank, hapjes, verwarming en andere kosten. Alle spelers vinden dat het eerlijkste systeem. Gemiddeld spelen we per persoon voor 200 euro op een volledige avond, over meer gaat het niet. De politie dacht waarschijnlijk een vette vis te kunnen vangen, maar het bleek maar een kleine garnaal te zijn”, klinkt het in de brief. “Ik vind zelf dat ik nu al ongemeen hard gestraft ben voor wat er gebeurd is en voel me heel schuldig tegenover mijn dochtertje, mijn vrouw en mijn ma. Ik ben mijn passie en hobby kwijt, van de ene dag op de andere. Het was het enige dat ik echt supergraag deed, maar dit stopt nu”, schrijft Peter L.

Maximum 22 eurocent

Of de man vervolgd zal worden voor het op poten zetten van een illegaal gokspel is nu nog niet duidelijk. Het verdere onderzoek is nog volop aan de gang. Evenmin duidelijk is of de andere aanwezigen strafrechtelijk iets ten laste kan worden gelegd. De wet beschouwt poker als een kansspel. Thuis voor geld spelen mag, maar alleen als de inzet per spel maximum 22 eurocent is en de uiteindelijke winst niet groter kan zijn dan 6,20 euro. Pokeren voor hogere bedragen is illegaal en kan uiteindelijk tot een rechtszaak leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier