Peter Gyselbrecht dagvaardt ex-werknemer voor laster en eerroof

Redactie KW

Een ex-werknemer van kasteelmoordverdachte Peter Gyselbrecht heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden wegens laster en eerroof.

Gyselbrecht diende klacht in omdat de man valse verklaringen zou afgelegd hebben in het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens. De Izegemnaar houdt vol dat hij de waarheid sprak en vroeg de vrijspraak.

Hij laat alle vrouwen van Izegem opdraven om zijn verhaaltje te bevestigen

Tijdens het onderzoek naar de kasteelmoord werd de ex-werknemer van Peter Gyselbrecht verhoord als moraliteitsgetuige. V. vertelde aan de speurders over gefoefel met tachograafschijven binnen het toenmalige transportbedrijf van Gyselbrecht. Volgens de getuige liet Gyselbrecht zich ook in met de smokkel van sigaretten. Daarop besloot zijn raadsman Vincent Vereecke om de ex-werknemer rechtstreeks te dagvaarden voor laster en eerroof.

Volgens meester Vereecke werkte James V. tien jaar geleden amper een week voor zijn cliënt. De advocaat van Peter Gyselbrecht trok stevig van leer tegen de beklaagde. “Hij laat alle vrouwen van Izegem opdraven om zijn verhaaltje te bevestigen, maar het klopt van geen kanten. Hoe kan je zo blijven liegen?” Voorts haalde de burgerlijke partij aan dat er al 23 strafonderzoeken liepen tegen beklaagde.

De verdediging vroeg de vrijspraak. Volgens meester Gerard Soete is het niet bewezen dat de verklaringen van James V. manifest onjuist waren. De raadsman van de beklaagde merkte op dat V. ondanks de vele klachten nog steeds een blanco strafblad heeft. Ook het openbaar ministerie is van oordeel dat er geen sprake is van laster en eerroof. “Leugens vertellen is trouwens niet strafbaar”, aldus de procureur.

“Ik heb er geen belang bij om te liegen”

Tenslotte kregen de betrokkenen zelf het woord. “Ik zit momenteel in een heel moeilijke situatie, waarin ik mijn onschuld moet bewijzen. Ik denk dat hij niet beseft welke schade hij aanricht met die verklaringen”, zei Peter Gyselbrecht. James V. bleef bij zijn standpunt. “Ik wil hier eigenlijk niets mee te maken hebben. Ik heb er geen belang bij om te liegen.”

Vonnis op 22 juni.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier