Parket wil zwaardere straffen voor grafdelvers en stapt naar Hof van Beroep

De vier grafdelvers worden beschuldigd van grafschennis, diefstal en heling. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Een verrassende wending in de zaak rond de Brugse grafdelvers: niet de veroordeelde Kevin D., maar wel het parket trekt naar het Hof van Beroep in Gent. Het parket vindt dat de grafdelvers niet zwaar genoeg bestraft werden voor vermeende feiten van grafschennis, diefstal en heling. “Mijn cliënt had gehoopt deze kwestie eindelijk achter zich te kunnen laten, maar leeft nu weer maanden in onzekerheid”, aldus de raadsman van Kevin R., die vrijgesproken werd van grafschennis.

Het Brugse parket had voor de correctionele rechtbank celstraffen van zes maanden tot een jaar gevraagd voor de vier grafdelvers van de stad Brugge. Zij werden ervan beschuldigd foto’s genomen te hebben van skeletten en daarnaast ook gouden voorwerpen uit graven doorverkocht te hebben.

Maar het viertal kwam er begin februari van af met vrij lichte straffen. Enkel Kevin D. uit Loppem, die zich eerder ook al moest verantwoorden voor voetbalgeweld, werd veroordeeld voor grafschennis en kreeg een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden. Bij Mickel V. werd de grafschennis wel bewezen geacht, maar hij verkreeg de opschorting van de uitspraak van de veroordeling. Over Kevin R. en Steve N. oordeelde de rechtbank dat ze zich helemaal niet aan grafschennis hadden bezondigd. Hoewel de grafdelvers de volledige vrijspraak hadden gepleit, kozen ze er toch voor om te berusten in dit vonnis. Maar de opluchting is van korte duur geweest, want het Brugse parket vindt het vonnis te licht en stapt naar het Hof van Beroep.

Onverwacht

“Dit hadden we toch niet zien aankomen”, zegt Peter De Becker, de advocaat van Kevin R., een bekende Brugse komiek. “We vreesden wel dat Kevin D. in beroep zou gaan tegen zijn veroordeling voor grafschennis en dat het parket zou volgen. Maar zo is het dus niet gegaan, want Kevin D. tekende geen beroep aan. Dat het parket nu uit zichzelf toch nog beroep aantekent, is behoorlijk uitzonderlijk. Al vond ik wel al dat de procureur behoorlijk hard en repressief klonk tijdens haar betoog op de correctionele rechtbank. Buiten alle proportie, vind ik zelf.”

“Want ik blijf erbij: deze zaak is enorm opgeblazen. Ook vanwege de grote media-aandacht. Alles werd heel extreem voorgesteld en uitvergroot. Terwijl die grafdelvers hun werk niet veel anders deden dan hoe het al jarenlang, ook door hun voorgangers, werd gedaan. Het gaat om het opruimen en verwijderen van restanten bij graven waarvan de familie de grafconcessie niet langer wil verlengen. Er zijn dus geen belanghebbenden meer. En in enkele gevallen zou er dus iets verkeerd gebeurd zijn met bepaalde voorwerpen die gevonden werden. Maar dan alleszins niet door mijn cliënt.”

Een voorbeeld stellen

Meester De Becker laakt ook de houding van de stad Brugge en verwijt die een vorm van hypocrisie. “Wanneer is het stadsbestuur in gang geschoten? Op het moment dat alles in de media kwam in de nasleep van het onderzoek naar Kevin D. omtrent voetbalgeweld. Toen wilden ze plots een voorbeeld stellen en moesten ze superstreng zijn. Die grafdelvers, die overigens ook nooit een opleiding of begeleiding kregen bij die toch wel delicate taak, moesten het gelag betalen. En door al die aandacht ging dan ook het openbaar ministerie in overdrive. Mocht deze zaak bekeken worden los van alle heisa en persaandacht, op een nuchtere manier, zou ze tot de ware omvang kunnen herleid worden.”

Gezond verstand

Isabelle Goegebeur, die als advocaat optreedt voor de stad Brugge, is het niet eens met De Becker. “Iedereen met gezond verstand wordt verondersteld te weten dat je dergelijke dingen niet doet“, zegt ze. “Daar zijn dan ook geen opleidingen of regels voor nodig.”

De advocate legt ook uit waarom de stad niet in beroep ging. “De stad kreeg slechts 1 euro schadevergoeding in plaats van de gevraagde 5.000 euro, maar toch konden we ons vinden in het vonnis. Omdat het vooral een principiële kwestie was. In het vonnis staat dat de stad wel degelijk imagoschade leed en daarom berustten we erin.”

Op de lange baan

Volgens De Becker wordt de zaak door het beroep weer op de lange baan geschoven. “Het Hof van Beroep is nu stilaan haar achterstand aan het inhalen, maar volgens mijn inschatting kan het nog tot wel vijf maanden duren. En dan zitten we dus al voorbij het gerechtelijk verlof. Bij het Hof van Beroep in Gent hebben ze nu ook wel wat andere katten te geselen. Zoals de behandeling van de Kasteelmoord. Dit had eigenlijk nooit zo ver mogen komen. Mijn cliënt, die zo snel mogelijk de draad van zijn leven en zijn werk weer zou willen opnemen, is er uiteraard zeer ongelukkig mee dat dit blijft aanslepen. Hij had gedacht deze zaak eindelijk achter zich te kunnen laten, maar gaat nu opnieuw maanden van spanning en onzekerheid tegemoet.”

Toevallig ontdekt

De bewuste feiten kwamen eind 2017 aan het licht. Grafdelver Kevin D. werd toen gearresteerd wegens voetbalgeweld. In zijn gsm vond de politie foto’s van skeletten, waaronder een beeld van een schedel met een swastika op, en achterhaalden ze ook dat er een speciaal groepje op sociale media bestond waar de man foto’s van skeletten deelde met zijn collega’s. De beelden werden daarbij voorzien van humoristisch bedoelde commentaar. Uit het verder onderzoek bleek bovendien dat bepaalde grafdelvers geregeld gouden tanden of sieraden stalen uit de graven en deze verkochten aan een goudsmid in Sint-Andries.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier