Parket in beroep tegen vrijspraak koppel dat investeerders Egliseum Ieper bedotte

30/11/17 om 19:25 - Bijgewerkt om 19:23

Het parket tekent beroep aan tegen de vrijspraak van Luc F. (54) en zijn partner Vera M. (47).

Parket in beroep tegen vrijspraak koppel dat investeerders Egliseum Ieper bedotte

De rechter in Ieper sprak het koppel uit Oostende vorige week vrij voor het bedotten van investeerders in het zogenaamde Egliseum in Ieper. Dat meldt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet donderdag.

De ontwijdde Karmelietenkerk in de Paterstraat in Ieper werd in 2007 aangekocht door de vzw 'Vrienden van Bachten De Kupe'. De kerk stond dan al vijf jaar leeg en via obligaties werd geld opgehaald bij privé-investeerders. Luc F. en Vera M. wilden in het zogenaamde Egliseum unieke evenementen en tentoonstellingen organiseren.

De kerk werd overgedragen aan de firma NV Envinyatar, die Egliseum begin 2010 opende. Amper anderhalf jaar later was Envinyatar failliet. De investeerders vorderden via de rechtbank hun geld terug, maar botsten daar op een verbazend probleem: ze hadden geld geleend aan de vzw en niet aan de NV, dus konden ze geen aanspraak maken op de resterende middelen van de vennootschap.

Er is ruim een miljoen euro verdwenen. De kerk werd aangekocht voor een klein 400.000 euro en opnieuw verkocht voor ruim 600.000 euro. Die opbrengst van de verkoop was onvoldoende. Het koppel bleek op een schuldenberg van meer dan 2,5 miljoen euro te zitten.

Het koppel werd vervolgd voor oplichting, maar ontkende met klem dat ze kwade bedoelingen hadden. De Ieperse strafrechter sprak hen vrij. Het parket gaat daartegen in beroep.

Momenteel huist er een fitnesszaak van Basic Fit in de ontwijde kerk.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!