Parket eist twee jaar cel voor Iraanse voetbalmakelaar die spelers en trainers oplichtte

Hugo Broos rook net op tijd onraad. © BELGA
Redactie KW

Het parket Halle-Vilvoorde heeft maandag een twee jaar cel gevorderd tegen een Iraanse voetbalmakelaar die verschillende werkloze trainers en voetballers had opgelicht. Bij de slachtoffers zitten verschillende bekende namen, zoals Hugo Broos en Jan Ceulemans. De voetbalmakelaar, R.G., bekende de feiten maar had eerst naar eigen zeggen niet de bedoeling zijn slachtoffers op te lichten. “Door de schulden raakte ik in een vicieuze cirkel”, klonk het.

R.G. is naar eigen zeggen al meer dan tien jaar werkzaam als spelersmakelaar maar raakte begin 2014 in financiële problemen. Die probeerde hij op te lossen door trainers en spelers aan te spreken en hen een riante contractmogelijkheid in het buitenland voor te spiegelen. Zo stelde hij ex-Club Bruggetrainer Hugo Broos voor om trainer te worden van het Saudische Al-Ahli. R.G. legde de voetbalcoryfee een contract voor, mét clublogo en handtekening van de voorzitter. Maar op het allerlaatste rook de trainer onraad en haakte af.

Ook bij andere voetbalgrootheden zoals Aad de Mos, Walter Meeuws, Guido Brepoels, Johan Walem en Danny Boffin, waagde R.G. een poging, maar tevergeefs. SK Lierse-spelers Koen Weuts hapte wel toe. Het parket Halle-Vilvoorde was intussen al een onderzoek gestart, nadat de ouders van verschillende jeugdspelers klacht hadden ingediend. R.G. had geprobeerd hen te overtuigen dat hun zonen een een contract konden tekenen bij een club in Dubai en vervolgens uitgeleend zouden worden aan een team in Californië, waar ze ook konden studeren. De jongens zouden 200.000 euro per jaar verdienen. De ouders betaalden elk 5.000 euro maar het project bleek een luchtspiegeling.

R.G. werd in mei 2016 opgepakt en bekende de feiten. Het parket eiste maandag twee jaar cel tegen hem, zijn advocate pleitte voor een straf met uitstel. Het vonnis valt op 15 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier