Overdosis doping is 45-jarige Brugse bodybuilder fataal

De 45-jarige bodybuilder Steve Meulebrouck uit Brugge werd op 29 augustus 2016 thuis dood aangetroffen. © TLG
Redactie KW

De dood van een 45-jarige Brugse bodybuilder krijgt een juridisch staartje. Want de dealer die hem de fatale spierversterkende middelen verkocht moet zich voor de rechtbank verantwoorden. “Ik hoop vooral dat er op deze manier geen slachtoffers meer vallen”, aldus de moeder van het slachtoffer.

Een 38-jarige man uit Assebroek (Brugge) moet zich in de rechtbank verantwoorden voor het bezit van doping zonder vergunning en de verkoop ervan. Eén van zijn klanten stierf nadat hij te veel spierversterkers had genomen die hij bij de dealer had gekocht. De 45-jarige bodybuilder Steve Meulebrouck uit Brugge werd op 29 augustus 2016 thuis dood aangetroffen. “Ik zag hem de laatste twee jaar voor zijn dood echt opblazen”, zegt zijn moeder Marie Herrentals (68). “Maar toen ik er naar vroeg probeerde hij me telkens gerust te stellen. Ik moest me geen zorgen maken, hij wist waar hij mee bezig was.”

Slechts een kuur per jaar

Steve hield van sporten en was vroeger vaak in de fitness te vinden. Maar de laatste twee jaar voor zijn dood nam zijn passie voor bodybuilden pas echt toe. Zijn familie zag hoe hij van een sportieve man naar een beer van een vent evolueerde. En daar stelde ook zijn moeder zich vragen bij. “Er ging geen dag voorbij zonder dat we mekaar hoorden of zagen. Dus ik merkte zelf ook wel op dat hij verzwaarde. Hij ging vroeger ook naar de fitness, maar zo gespierd werd hij toen niet. Elke keer als ik er over begon blokte hij het gesprek af. Hij wou me sparen en wilde niet dat ik ongerust zou zijn. Hij drukte me op het hart dat hij maar één kuur per jaar volgde. Maar ik kende daar helemaal niets van.”

Toen Marie het autopsieverslag las na de dood van haar zoon werd haar snel duidelijk dat die ene jaarlijkse kuur niet helemaal klopte. Want daaruit bleek dat hij was gestorven aan een overdosis spierversterkende middelen. “Toen ik die avond telefoon kreeg, geloofde ik het niet”, zegt ze. “Hij had me ‘s morgens nog gebeld, er leek geen vuiltje aan de lucht. Ik ben ervan overtuigd dat hij dat product onderschat heeft. Zijn dochtertje was op dat moment zes jaar oud. Hij vond het geweldig om haar te zien opgroeien. Als hij ook maar even vermoed had dat die middelen zijn dood konden betekenen zou hij die nooit genomen hebben. Hij zou voor het minste naar de dokter gaan, maar zijn dood heeft hij zeker nooit voelen aankomen.”

Geen andere slachtoffers

Onderzoek wees uit dat Steve de doping bij een andere Bruggeling kreeg. Glenn Z. (38) had hem die namelijk verkocht. De man moet zich dan ook voor de correctionele rechtbank in Ieper verantwoorden. Zijn advocaat Nadia Lorenzetti wenst voorlopig nog niet te reageren. De zaak werd maandagmorgen ingeleid, maar meteen uitgesteld naar 25 februari. “Ik weet niet goed wat ik daarvan moet verwachten”, zegt Marie, die zich in de rechtbank door meester Patrick-Bernard Martens zal laten bijstaan. “Ik hoop dat hij zijn straf krijgt zodat er geen andere slachtoffers meer vallen. Steve heeft het zelf gekocht en genomen, maar als het niet aangeboden zou worden dan zou het nooit zover gekomen zijn.” (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier