Opnieuw inbraak in Beernems tuinbedrijf: “Alsof we in gids voor dieven staan”

Zaakvoerder Pieter Van Vynckt is de wanhoop nabij. "We hopen dat het nu echt de laatste keer geweest is." © MV
Redactie KW

Dieven hebben dinsdagnacht het dak van de firma Tuinmachines Van Vynckt in de Sint-Jorisstraat in Beernem opengebroken. Ze drongen op die manier binnen, maar werden verrast toen de rookmachine af ging. De politie snelde ter plaatse, maar de vogels waren toen al gaan vliegen. “Op de beelden zijn twee personen te zien”, zegt zaakvoerder Pieter Van Vynckt. “Ze konden uiteindelijk geen buit maken. Maar we zitten toch opnieuw met de schade.”

En “opnieuw” is goed gekozen door de zaakvoerder. Want in zeven jaar tijd werd al twaalf keer in de zaak ingebroken. De laatste keer dateerde van amper vier weken geleden. Toen gingen de daders er met twee robotmaaiers en een computer vandoor. Het kostte de zaakvoerder toen 8.000 euro. En in augustus vorig jaar drongen inbrekers ook via het dak binnen. Ze maakten het toen op negen verschillende plaatsen open. “Het lijkt wel of wij in één of andere gids voor inbrekers staan”, zegt Pieter, een beetje groen lachend. “Toen we de laatste inbraak bij de politie meldden, moesten we zelfs het huisnummer niet meer zeggen. De agenten spreken ons hier bij de voornaam aan.”

De zaakvoerder kreeg dinsdagnacht omstreeks 1.10 uur een melding van de meldkamer van zijn alarmsysteem. Hij wist meteen hoe laat het was. “De politie was enorm snel ter plaatse. Maar helaas waren ze al weg“, zegt hij. De daders braken het dak open en konden via het vals plafond in de winkel afdalen. Maar daar botsten ze op het vernuftige alarmsysteem. “Het is hier allemaal zeer sterk beveiligd. Ik heb overal detectoren en camera’s. Zelfs een rookalarm. En dat is gelukkig afgegaan. Binnen de halve minuut konden ze dus geen hand voor ogen meer zien. Daardoor konden ze niets stelen.”

Het bedrijf op het bedrijventerrein in Beernem wordt duidelijk vaak geviseerd door inbrekers. Al lijkt daar niet meteen een duidelijke reden voor te zijn. De politie onderzoekt de zaak, maar ook de zaakvoerder weet niet of het telkens om dezelfde daders zou gaan. “Ik heb wel een vermoeden, maar dat kan ik moeilijk uitspreken. Ik weet alleen dat het zeer frustrerend en emotioneel zwaar is.”

De winkel was gisteren de hele dag gesloten. Enerzijds voor herstellingswerken, anderzijds om de zaakvoerders de kans te geven om te bekomen. “We hebben de hele nacht niet geslapen. En het komt toch elke keer opnieuw zwaar aan. Bovendien is het dak nog steeds niet helemaal dicht. Door die constante regenval was het namelijk onmogelijk om lang op het dak te zitten. We hopen dat het nu echt de laatste keer geweest is. Wat ons betreft wordt het dringend tijd dat de straatverlichting hier opnieuw ‘s nachts gaat branden.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier