Oplichter Blankenbergs hotel riskeert cel: “Een schoolvoorbeeld voor de falende justitie!”

Redactie KW

Een man uit het Oost-Vlaamse Laarne riskeert in beroep vijf jaar voor de oplichting voor duizenden euro’s. Samen met zijn partner kocht hij werkmateriaal met behulp van vervalste betalingsbewijzen. Ze doken onder in een hotel in Blankenberge, waar ze een onbetaalde rekening van bijna 5.000 euro achter lieten.

De man liep al 68 veroordelingen op en voor het openbaar ministerie is de maat nu vol.

Timothy D. (38) en zijn vriendin Debbie V. (30) werden op 29 juli 2015 opgepakt in Blankenberge. Ze waren er op vakantie en hadden een 10-daags verblijf geboekt in hotel Helios. Het hotel ontving een elektronisch betalingsbewijs voor een voorschot van 4.570 euro. Na enkele dagen bleek het koppel echter verdwenen te zijn. Omdat ook het geld nog niet op de rekening stond, belde het hotel de politie op. Die kon de oplichters snel oppakken en bleek dat ze in aanmerking kwamen voor nog tal van feiten. Timothy D. en Debbie V. hanteerden steeds dezelfde werkwijze. Ze maakten een screenshot van een overschrijving op de Belfius Mobile app, maar knipten daarbij de knoppen ‘annuleren’ en ‘bevestigen’ weg. Op die manier merkten de slachtoffers niet dat de overschrijving uiteindelijk helemaal niet werd uitgevoerd.

Ze plunderden er onder meer de minibar om nadien het halsoverkop het hotel te verlaten

Op 10 juli 2015 gebruikten ze een vals betalingsbewijs van ruim 7.200 euro om 32 Velux-ramen aan te schaffen. Een week later werd met dezelfde truc werkmateriaal ter waarde van bijna 22.000 euro achterovergedrukt. Onmiddellijk na de feiten hield het koppel zich tien dagen schuil in het hotel Helios in Blankenberge. Ze plunderden er onder meer de minibar om nadien het halsoverkop het hotel te verlaten. Al kon de politie hen snel vatten.

U bent een schoolvoorbeeld voor de falende justitie en het bewijs dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken!

Daarnaast reden ze ook twee huurwagens kapot. Maar wat de procureur-generaal vooral stoorde, was dat de 38-jarige man al een strafblad van 12 bladzijden bezit met 68 veroordelingen op. “Dit is onwaarschijnlijk! On-waar-schijn-lijk! U bent een schoolvoorbeeld voor de falende justitie en het bewijs dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken! U bent een schoolvoorbeeld van hardleersheid! En al die tijd heeft justitie over uw hoofdje geaaid! Het is begonnen in 1999 en sinds uw meerderjarigheid laat u een spoor van vernieling achter! De maat is vol! U hoort thuis in de gevangenis, dan zijn we als maatschappij pas gerust!”

In eerste aanleg kreeg de man 37 maand cel, maar in beroep wil de procureur-generaal minstens vijf jaar cel. Ook zijn vrouw werd mee vervolgd, maar zij heeft nog een relatief blanco strafblad. Zij kreeg in eerste aanleg twee jaar effectief, maar het openbaar ministerie gaat akkoord met twee jaar met uitstel. Voor beiden vraagt hij ook een beroepsverbod van tien jaar voor D. en vijf jaar voor V.

Timothy D. zwoer na 7 maand gevangenis tot inkeer te zijn gekomen. Zijn advocaat, Steven Vermandel, hoopt in beroep op een werkstraf. Jeroen Van Kerrebroeck, advocaat van de vrouw, was niet mals voor zijn cliënte en noemde de feiten ronduit crapuleus. Om echter de schulden te kunnen terug te betalen en nieuw werk te vinden met een blanco strafblad, vraagt hij voor haar opschorting van straf.

Uitspraak op 16 oktober.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier