Openbaar ministerie vordert 25 jaar cel voor vrouw die man met 18 messteken ombracht

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft voor het hof van beroep in Gent 25 jaar cel gevorderd voor Fljorije ‘Flora’ Dzelili (40). De vrouw was hoogzwanger toen ze Neat Topojani (39) op 13 september 2014 in hun appartement in Oostende met messteken om het leven bracht. In eerste aanleg kreeg ze 18 jaar voor doodslag, maar volgens de procureur-generaal moet de zaak geherkwalificeerd worden naar moord.

Op zaterdag 13 september 2014 belde een buurvrouw rond 9 uur de hulpdiensten. Neat Topojani lag in de gang van het appartementsgebouw in de Romestraat in een grote plas bloed. Voor het slachtoffer kwam alle hulp te laat. Uit de autopsie bleek dat Neat Topojani door achttien messteken getroffen was, waarvan zestien in de halsstreek en twee in de rug. De luchtpijp, de slokdarm, de longkwabben en de halsslagader van het slachtoffer waren door de steken doorboord.

“Hij of ik”

Flora Dzelili werd in shock meegenomen door de politie. In haar eerste verklaringen zei ze weinig tot niets, enkel: “hij wou mij vermoorden” en “het was hij of ik”. Nadien hield ze het negatieve beeld over haar man vol. Zo beweerde ze dat Topojani ermee dreigde hun zoontje mee te nemen naar Macedonië en dat zij en haar familie doodsbedreigingen hadden ontvangen.

Voorbedachtheid

De rechter in Brugge oordeelde dat er geen sprake was van voorbedachtheid en veroordeelde haar tot 18 jaar voor doodslag. Maar volgens het openbaar ministerie in beroep is er weldegelijk sprake van moord. “Dat hij dood moest, stond vast. Dat het met een mes moest gebeuren, stond ook vast”, zo verklaarde ze nadien. “Ik deed mijn zoontje bij mijn moeder zodat hij het geweld niet zou zien.” Volgens openbaar aanklager Pascale Clauw een duidelijke aanwijzing van voorbedachtheid. “Er was immers geen sprake van een ruzie, er was geen vuiltje aan de lucht.”

Het grootste mes in huis lag open en bloot klaar

Dat het slachtoffer in de traphal werd gevonden is volgens haar ook een duidelijk bewijs dat de man wou vluchten. Volgens Clauw probeert ze haar man zwart te maken. “Hij was een kalme man. Hij was te braaf, hij heeft er de doodstraf voor gekregen.” Ook het grootste mes in huis lag open en bloot klaar. Dat haar man daar een meloen wou mee versnijden, vond het openbaar ministerie een erg ver gezocht excuus. Ze vorderde voor Dzelili 25 jaar cel voor moord.

Geen heks

Volgens haar advocaten staat het wel vast dat de man bedreigingen heeft geuit. Ze was volgens hen een goede moeder, maar geen heks zoals nu werd voorgesteld. “Er was effectief een psychisch lijden dat geleid heeft tot een explosie.” Uitspraak op 5 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier