Openbaar Ministerie omschrijft Victor Deveycx als ‘een laffe vechtmachine’

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) heeft procureur-generaal Serge Malefason zijn requisitoir gehouden.

De openbaar aanklager vroeg aan de jury om de beschuldigde te veroordelen voor de doodslag op Maxence Thooris (19).

Deveycx moet zich deze week voor het hof van assisen ook verantwoorden voor de opzettelijke slagen en verwondingen aan Marvin Valcke. “De onvolwassen puber ging na het uitstapje naar de Oostendse hoerenbuurt slapen in de auto. Tot hij door Deveycx en zijn vrienden geambeteerd werd.” Valcke gaf uiteindelijk een duw aan Deveycx, die hem op een kopstoot trakteerde.

De beschuldigde stapte weg, maar Maxence Thooris ging verhaal halen. “Maxence vroeg gewoon waarom hij dat had gedaan. Waarom moest Maxence eigenlijk dood? Waarom ben je blijven inhakken op die kleine tengere jongen? Hij was al gevloerd. Er ging geen gevaar van uit, want zo was Maxence niet.” Het slachtoffer had eerder wel een paar maanden in de cel gezeten voor een inbraak in een winkel in Oostende. “Ik heb hem toen zelf ontmoet in de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent. Die voorhechtenis was voor hem een harde leerschool. Hij had zijn lesje wel geleerd en ging zich herpakken. Deveycx had al talloze kansen verbrod.”

Hij heeft zijn eigen techniek ontwikkeld. Hij vloert zijn slachtoffer en stampt erop als hij weerloos op de grond ligt

De openbaar aanklager ging dieper in op het criminele parcours van de beschuldigde. “Vanaf 2008 wordt het interessant, omdat we zien hoe hij zijn verdediging opbouwt. Eerst ontkennen en dan telkens één slag en één stamp toegeven.” Malefason omschreef Deveycx als een laffe vechtmachine. “Hij heeft zijn eigen techniek ontwikkeld. Hij vloert zijn slachtoffer en stampt erop als hij weerloos op de grond ligt.”

Op 3 maart 2011 werd Deveycx door een vriend opgetrommeld om deel te nemen aan een wraakactie. “De oorlogstrom roert. Aux armes les citoyens, formez vos bataillons. Hun bende voert een orgie van geweld uit op de lallende, dronken Sébastien Recolet.” Deveycx sprong zelfs op het hoofd van het slachtoffer. “Op dat ogenblik is hij de kopschopper nummer 1, de killer van Duinkerke.”

Van de verklaringen van de beschuldigde gelooft het openbaar ministerie bitter weinig. Zo beweerde Deveycx dat hij Thooris met een beenveeg tegen de grond werkte. “Op de reconstructie blijkt dat dat totaal ongeloofwaardig is. De versie van de onafhankelijke ooggetuigen is wél een verklaring voor die letsels.” Volgens de getuigen schopte Deveycx twee of drie keer. “Je bent een lafaard Deveycx, je hebt wel meer dan één keer gestampt.”

Die tweede stamp is volgens de procureur-generaal cruciaal bij het aantonen van het oogmerk tot doden. “Er zit tijd tussen, waardoor je met je daden had kunnen stoppen. Toch volgt er nog een tweede stamp, met een beduidende kinetische kracht.” Daarna moesten zijn vrienden hem tegenhouden. “Hij heeft niet vrijwillig zijn actie gestaakt. Bovendien is er zijn verleden, hij heeft die techniek al toegepast.”

Ten slotte wees het OM erop dat Victor Deveycx had moeten weten dat die stampen de dood van Maxence Thooris konden veroorzaken. “Als je weet dat die techniek tot de dood kan leiden, dan had je het oogmerk om te doden. Die stelling wordt aanvaard in de rechtspraak en de rechtsleer.” Om die stelling hard te maken, haalde Malefason opnieuw de zaak uit Duinkerke aan. “Voor het hof van beroep in Douai heeft hij gezegd dat hij wist wat de gevolgen konden zijn. Dan wist hij het drie jaar later in Oostende ook.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier