Oostendse ex-vrederechter riskeert 6 maanden cel

© GF
Laurens Kindt

Guido De Palmenaer, de voormalige vrederechter van het tweede kanton in Oostende, riskeert zes maanden celstraf, 50.000 euro boete en de verbeurdverklaring van honderdduizenden euro’s wegens fiscale misdrijven en witwas. De ex-magistraat vraagt het hof van beroep echter om de vrijspraak.

In januari 2014 viel de politie massaal binnen in het appartement van de vrederechter in Oostende en in het vredegerecht zelf. Uit het onderzoek tegen de magistraat, dat drie en een half jaar zou duren, bleek dat de vrederechter zich mogelijk jarenlang schuldig had gemaakt aan belangenvermenging, omkoping, valsheid in geschrifte, diefstal en misbruik van vertrouwen. Concreet zou de vrederechter schandelijk misbruik gemaakt hebben van de kwetsbare positie waarin mensen zaten die door hem als vrederechter wilsonbekwaam waren verklaard en waarvoor De Palmenaer een voorlopig bewindvoerder had aangesteld. Het parket-generaal in Gent besloot de vrederechter, samen met een Gentse advocaat en een aannemer uit Poperinge te vervolgen. Dat proces verzandde echter in juridische discussies en staat momenteel on hold.

Fiscus omzeilen

Tijdens de invallen in 2014 vonden de speurders ook grote sommen cash geld in de kluis van Guido De Palmenaer. Op basis van die vondst besloten de speurders en de BBI ook een fiscaal onderzoek te voeren. Daaruit bleek dat De Palmenaer jarenlang rekeningen had in Luxemburg en Zwitserland. Op de Zwitserse rekening stond op een gegeven moment een half miljoen euro. Volgens het parket-generaal, dat hiervoor een aparte vervolging opstartte, was het duidelijk de bedoeling van De Palmenaer om de Belgische fiscus te omzeilen.

Bovendien maakte hij zich volgens het parket schuldig aan witwas omdat hij op een bepaald moment de Zwitserse rekening leeg haalt, het geld in de koffer van zijn wagen laadt en naar België rijdt zonder dit geld aan te geven bij de douanediensten. “Het is ook dat geld, nog in de Zwitserse wikkels, dat gevonden werd in zijn kluis”, aldus advocaat-generaal Desterbeck. Hij vroeg zes maanden celstraf – al dan niet met uitstel – voor Guido De Palmenaer, naast een boete van 50.000 euro en de verbeurdverklaring van al het geld dat op de rekeningen gevonden werd. Dat bedrag loopt in de honderdduizenden euro’s.

Nalatigheid

“Het klopt dat ik het bestaan van die Zwitserse rekening nooit aangegeven heb op mijn belastingaangifte, maar ik heb nooit winst gemaakt met die rekening. Er zijn daar nooit intresten geweest. Toen de speurders dat geld aantroffen, heb ik meteen gezegd dat ik dit geld van mijn moeder gekregen heb en dat het uit Zwitserland afkomstig was. Ik heb dat spontaan en op eigen initiatief gespecifieerd omdat ik besef dat men aan corruptie zou denken en corruptie is het ergste wat men een magistraat kan verwijten“, aldus Guido de Palmenaer.

“Het niet-aangeven van die rekening, daar was geen kwaad opzet mee gemoeid, dat was pure nalatigheid. Bovendien, als men een rekening niet aangeeft, is al het geld dat daar opstaat dan meteen illegaal? Moet men dat dan allemaal afpakken?”, vroeg zijn advocaat Luc Arnou uit Loppem zich af. Hij pleitte de vrijspraak. Het hof van beroep wil eerst nog een tweetal mensen van de fiscus als getuige laten verhoren op een volgende zitting vooraleer ze een arrest vellen. De zaak werd dan ook uitgesteld naar 15 februari.

Lees hier het hele dossier: Maffiapraktijken in Oostende? Vrederechter staat terecht voor “crapuleus” gesjoemel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier