Oostendenaar die klant in tankstation doodreed krijgt 4 jaar cel en levenslang rijverbod

Redactie KW

De man die in januari op de E40 in Drongen met zijn wagen inreed op de winkel van het Texaco-tankstation en daarbij een dodelijk slachtoffer maakte, is veroordeeld tot vier jaar cel en een levenslang rijverbod. Dat heeft de politierechtbank in Gent beslist.

De wagen reed op 22 januari met hoge snelheid in op de shop van het tankstation. Er vielen één dode en twee zwaargewonden. Het ging om drie slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit. De bestuurder, de 54-jarige Geert W. uit Oostende, werd opgepakt. Hij verkeerde onder invloed van alcohol. De man kon lange tijd niet verhoord worden door zijn staat van dronkenschap, maar werd later door de onderzoeksrechter aangehouden voor het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop en alcoholintoxicatie.

Oplichting van de NMBS

De politierechter veroordeelde de man eerder al vijf keer voor geïntoxiceerd en dronken rijden. Ook op correctioneel vlak was er een zware veroordeling. In 2015 veroordeelde de strafrechter in Dendermonde W. tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor oplichting van de NMBS in een zaak van valse schoonmaakfacturen, en het Gentse hof van beroep bevestigde dit jaar de veroordeling.

De feiten werden beschouwd als “uitermate roekeloos gedrag“, oordeelde de Gentse politierechtbank. “Hij had niet de intentie om andere personen te doden, maar hij moest er zich bewust van geweest zijn dat hij door zijn gedrag een grote kans creëerde op een fatale afloop van zijn onverantwoorde rijgedrag. Het slachtoffer stierf niet in het verkeer, maar werd gedood in het verkeer”, stelde politierechter Chris De Roy.

Een straf met probatievoorwaarden

De verdediging had een straf met probatievoorwaarden gevraagd omdat de man aan een alcoholverslaving lijdt, maar de rechtbank ging daar niet op in. “De maximale termijn van een autonome probatie is te kort om het juiste effect te hebben. De beklaagde zal zijn hele leven moeten vechten tegen zijn alcoholproblemen. Het beladen strafregister van de beklaagde wordt ook in overweging genomen.”

Onze cliënt heeft altijd aangegeven dat hij zich nooit meer als bestuurder van een motorvoertuig in het verkeer wou begeven

De politierechter veroordeelde de man tot vier jaar cel en 4.000 euro boete. Hij krijgt een levenslang rijverbod en werd ook lichamelijk en psychisch ongeschikt verklaard om nog een motorvoertuig te besturen. Aan de slachtoffers moet hij een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro betalen.

Verdediging overweegt beroep

De verdediging overweegt in beroep te gaan. “We zijn nog altijd van mening dat een autonome probatiestraf de meest aangewezen bestraffing is, zowel voor de cliënt als voor de maatschappij. Onze cliënt heeft wel altijd aangegeven dat hij zich nooit meer als bestuurder van een motorvoertuig in het verkeer wou begeven. We gaan het vonnis samen bespreken met onze cliënt”, zegt advocaat An-Sofie Raes.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier