Niet bewezen dat het zijn stem is: ‘Nonkel Henri’ vrijgesproken van oplichting

Redactie KW

Graaf d’Udekem d’Acoz is in beroep vrijgesproken voor de oplichting van een man uit Ingelmunster. Hij zou de man hebben beloofd zijn landbouwgrond te kunnen omzetten in bouwgrond.

Uiteindelijk draaide de zaak op een sisser uit. De graaf werd veroordeeld tot zes maand cel, maar in beroep werd de graaf nu vrijgesproken

Henri d’Udekem d’Acoz (84), die nog steeds op het ouderlijk kasteel Couthof in Proven woont, was jarenlang advocaat, gespecialiseerd in het pachtrecht. Hij is voorts oud-burgemeester van Proven, van de latere fusiegemeente Poperinge en gewezen voorzitter van de provincieraad. Op latere leeftijd trouwde hij in april 2005 met de jonkvrouw Marie-Madeleine Kervyn d’Oud Mooreghem (75).

De zaak start met Hugo Wolfcarius uit Ingelmunster die in 2007 een lap landbouwgrond wil laten omzetten en verkopen als bouwgrond. Onder het motto ‘ons kent ons’ kwam de Ingelmunsternaar in contact met Hans Velle. Die overtuigde Wolfcarius dat hij het voor hem kon fiksen met de hulp van zijn advocaat d’Udekem d’Acoz. Als nonkel van koningin Mathilde had die zeker invloed en de nodige connecties. Maar de graaf en oud-burgemeester ontkende altijd iets te maken te hebben met oplichting. “Voor oplichting moet je wetens en willens handelen. Maar hij wist van niks! Hij heeft ook geen motief, want hij heeft het geld niet nodig, dat blijkt uit het financieel onderzoek!” Wolfcarius heeft wel geluidsopnames die bezwarend zijn voor de oom van koningin Mathilde. Maar het hof oordeelde dat het niet bewezen is dat dat de stem is van Henri d’Udekem d’Acoz.

Bij gebrek aan verdere bewijzen, oordeelde het hof dat er sprake is van twijfel en sprak de oom van de koningin vrij over de volledige lijn.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier