Nepagent uit Damme die jonge vrouw ontvoerde riskeert 45 maanden cel

Redactie KW

Een 35-jarige man uit Damme die zich voordeed als politieman en zo een jonge vrouw kon ontvoeren riskeert 45 maanden cel. Onderzoek wees uit dat de man zich ook nog bij twee andere jonge vrouwen uitgaf voor agent. Naar eigen zeggen pleegde Stijn T. de feiten in een impuls, maar volgens de advocaat van een van de slachtoffers ging hij heel doordacht te werk. “Hij koos zijn slachtoffers heel zorgvuldig uit”, stelde advocaat Jan De Groote.

“Ik ben van de undercoverdienst. Uw wagen staat geseind na een ongeval met vluchtmisdrijf.” Met deze smoes maakte Dammenaar Stijn T. (35) op 26 december 2017 slachtoffer Febe D. (25) wijs dat hij een politieagent was. De jonge vrouw, die toen nog in Brugge woonde maar intussen naar Deerlijk verhuisde, had op tweede kerstdag net haar shift afgewerkt in het postkantoor in Knokke-Heist en was rond 4 uur ‘s nachts huiswaarts vertrokken.

In de Natiënlaan merkte ze dat ze gevolgd werd door een wagen met een blauw zwaailicht. Toen de bestuurder zich uitgaf voor politieman ging Febe D. met haar wagen naar de kant. Het meisje rook niet meteen argwaan, want met zijn geholsterd vuurwapen zag T. er uit als een echte agent. De ‘agent’ maande haar aan om op de passagiersstoel van haar eigen wagen te gaan zitten waarop hij haar handen boeide met spanbandjes. Hij liet zijn eigen wagen staan en nam plaats achter het stuur van de wagen van D. “Mijn collega’s komen mijn wagen wel halen. Ik breng je naar het politiekantoor”, loog T. opnieuw.

Toch kunnen ontsnappen

Op een honderdtal meter van het commissariaat hield Stijn T. halt op een parking en stapte hij uit. Toen het slachtoffer in haar spiegel zag dat hij een blinddoek bovenhaalde sprong ze uit de wagen. Ze had intussen een hand uit de spanbandjes kunnen trekken en sloeg T., die meteen zijn wapen trok en dit tegen het hoofd van het meisje plaatste. Ze moest de blinddoek aandoen en terug in de wagen gaan zitten. Maar op dat moment kon ze het knopje voor de centrale vergrendeling indrukken, sprong ze op de bestuurderszetel en ging ze er met haar wagen vandoor.

Feiten zorgvuldig gepland

Tijdens het proces maandag in de Brugse rechtbank vroeg Febe D. een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro. Volgens haar advocaat Jan De Groote had de beklaagde de feiten zorgvuldig gepland. “Hij had mijn cliënte op 12 september 2017 voor het eerst gezien toen hij in het postkantoor een klus moest uitvoeren als installateur van sanitair”, stelde hij maandag in de Brugse rechtbank.

“Onderzoek van het track&trace-systeem van zijn camionette wees uit dat hij in de loop van oktober tot twee keer toe voor lange tijd aan het postkantoor had gestaan hoewel hij daar niet moest werken. Volgens mij heeft hij haar toen staan observeren.”

De Groote richtte zijn pijlen op de politie. “De wagen van de beklaagde is in het verleden tot vier keer toe staande gehouden en telkens werden toen vreemde attributen en wapens aangetroffen zoals een telescopische wapenstok, zelfgemaakte handboeien, een geweer met afgezaagde loop, baseballbat, een getapte skibril, een blauw zwaailicht en een babygun. Telkens werden zijn spullen in beslag genomen maar mocht hij weer beschikken. En telkens legde hij een nieuw arsenaal aan. Zelfs bij een huiszoeking in februari 2018 – dus na de feiten met mijn cliënte – werd een sporttas aangetroffen met tape, spanbandjes, een zwarte muts, een zaklamp en een sierdolk. Ik vrees dat we hier maar met het topje van de ijsberg te maken hebben. Deze man ging heel doordacht te werk en koos zijn slachtoffers zorgvuldig uit. En elke keer hij op pad ging zette hij zijn gsm uit. Dat deed hij vroeger ook toen hij nog drugs dealde.”

Nog twee gelijkaardige feiten

Begin februari 2018 werd Stijn T. opgepakt en sindsdien zit hij in de cel. Tijdens het onderzoek kwamen nog twee gelijkaardige feiten aan het licht. Gekleed in een oranje fluojas maakte T. in februari 2017 een 18-jarige wijs dat haar fiets voldeed aan de beschrijving van een gestolen fiets. Omdat ze haar moeder niet mocht bellen, begon het meisje te huilen waarop ze mocht beschikken.

En ook in maart 2017 in Brugge benaderde hij een jonge bestuurster. Hij loog dat haar nummerplaten geseind stonden, maar de vrouw rook onraad toen ze het zelf geschilderde politielogo op zijn vestje zag en ging er vandoor. Hoewel geen enkel slachtoffer verklaarde dat hij hun geld vroeg, houdt Stijn T. vol dat hij de feiten pleegde om zijn gokschulden af te betalen.

“Van een minutieuze voorbereiding was helemaal geen sprake”, stelde advocaat Bart Bleyaert. “Hij pleegde de feiten in een impuls en onder invloed van speed. Hij viel zelf van zijn stoel toen hij vernam dat het slachtoffer in een postkantoor werkte waar hij een klus had uitgevoerd.”

Stijn T. bood op het einde van de zitting zijn excuses aan bij Febe D. “Ik heb nooit iemand echt pijn willen doen. Ik zit nu al vier maanden in de drugsvrije afdeling van de gevangenis en wil mij herpakken.” Meester Bleyaert vroeg een celstraf met uitstel onder voorwaarden voor T.

De rechtbank doet uitspraak op 4 februari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier