Negen havenindringers veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft negen transmigranten veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en 800 euro geldboete voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Enkel S.S. (28) uit India kreeg die straf met uitstel, omdat hij ondertussen in Duitsland asiel zou hebben aangevraagd.

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

In totaal werden woensdagochtend opnieuw negen havenindringers veroordeeld. Een Marokkaan, een Libiër, een Syriër, een Algerijn, twee Eritreeërs en twee Indiërs kregen voor die feiten zes maanden effectieve celstraf opgelegd. Een andere Indiër kreeg diezelfde straf met uitstel, omdat er geen risico op nieuwe feiten is. Volgens zijn advocaat keerde hij immers terug naar Duitsland met het oog op zijn asielprocedure. “Hij betaalde 5.000 euro aan mensensmokkelaars om naar hier te komen en wilde werk zoeken in het Verenigd Koninkrijk”, had meester Sander Van Hulle gepleit.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier