Nederlanders riskeren 40 maanden cel voor cannabisplantage in Wingene

© iStock
Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft aan de Brugse strafrechter gevraagd om twee 45-jarige mannen uit Nederland te veroordelen tot 40 maanden effectieve celstraf voor een cannabisplantage in Wingene. De broer van één van de kopstukken lichtte nota bene zelf de politie in.

Mustafa B. (42) speelde in de bende een rol als loopjongen. De jongeman van Turkse origine belde echter zelf anoniem naar de politie, omdat hij de constante druk niet meer aankon. Op dat moment waren de speurders de bende trouwens al op het spoor. Op 13 april 2016 kon een plantage van 270 cannabisplanten uiteindelijk opgerold worden in Wingene. Het is niet duidelijk hoe vaak er al geoogst was.

Volgens het openbaar ministerie zijn Yucel B. en Marcel D.H. duidelijk de kopstukken van de bende. Voor allebei werd een effectieve celstraf van 40 maanden en een verbeurdverklaring van 91.000 euro gevorderd. De beklaagden waren zelf niet aanwezig op het proces, wellicht omdat ze weten dat ze nog steeds gezocht worden. Hun advocaat vroeg de vrijspraak.

Nieuwe plantage voorbereid

Ook Mustafa B. moest zich verantwoorden voor zijn aandeel in de zaak. Het parket eiste twee jaar cel, maar de verdediging drong aan op een werkstraf. Een 56-jarige man uit Aalst hangt een gevangenisstraf van 15 maanden boven het hoofd. Het pand in Wingene werd gehuurd op naam van Luc B., maar die beweert dat hij de bedoelingen van de bende niet kende. Ten slotte werd bij verstek 18 maanden gevorderd voor een 55-jarige Nederlandse Turk. Hayati K. zou samen met de kopstukken een nieuwe plantage in Tienen voorbereid hebben.

De rechter doet uitspraak op 22 oktober.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier