Nederlander krijgt twee jaar cel voor zwendel met valse pannensets

21/11/17 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

Een Nederlandse man heeft dinsdag in de Brugse rechtbank twee jaar effectieve celstraf gekregen voor grootschalige oplichting met nagemaakt keukengerei van het topmerk AMC.

Nederlander krijgt twee jaar cel voor zwendel met valse pannensets

Martinus V. viseerde telkens oudere mensen die hij strikte toen ze hun woning net verlaten hadden. Hij maakte hen wijs dat hij snel af wilde van een dure pannen- of messenset die hij nog over had van een beurs en niet meer verkoopbaar waren in de winkel.

Wie toehapte liet hij ter plaatse betalen met een mobiele betaalterminal. Het was die terminal die Martinus V. in december 2015 uiteindelijk de das omdeed. De politie was de Nederlander al een tijdje op het spoor en werd door Worldline, het bedrijf dat in opdracht van banken het geautomatiseerde betalingsverkeer regelt, gewaarschuwd dat hij opnieuw had toegeslagen in Knokke. De politie kon Martinus V. uiteindelijk klissen op een parking. Volgens het parket maakte hij liefst 31 slachtoffers, verspreid over heel Vlaanderen. Een tiental slachtoffers kreeg dinsdag van de rechter een schadevergoeding toegekend.

Een van de slachtoffers is Maria Demeyer (80) uit Pittem. De gepensioneerde lerares liet zich door V. een pannen- en een messenset aansmeren voor een totale prijs van 150 euro. Maar door een nulletje af te dekken op de mobiele betaalterminal liet hij de vrouw het tienvoud van die prijs betalen. De rechter kende haar een schadevergoeding van 1.500 euro toe. "Ik ben tevreden met de uitgesproken straf", reageert Maria. "Zijn advocaat had gevraagd om de schadevergoeding te herleiden, maar tot mijn tevredenheid is de rechter daar niet op ingegaan. Ik vraag mij wel af of hij mij ooit zal terugbetalen."

Martinus V. had voor het merendeel van de feiten de vrijspraak gevraagd. Hij wees daarbij met een beschuldigende vinger naar een neef die sprekend op hem zou lijken. Maar de rechter veegde die uitleg van tafel.

(AF)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!