Molly B. krijgt toch vier jaar cel voor aanzetten tot terrorisme

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 26-jarige Waalse veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel, voor het aanzetten tot terrorisme. De verdediging vroeg met succes om een eerder vonnis in te trekken, maar Molly B. kreeg geen mildere straf. De démarche van de verdediging kwam er nadat het Grondwettelijk Hof een deel van de antiterreurmaatregelen van de regering vernietigde.

Molly B., die in Wevelgem woonde, was actief in meerdere chatgroepen waar de jihad werd gepredikt. Uit die gesprekken bleek dat ze een aanhanger was van IS. Bovendien had de jonge Waalse contact met een vrouw die betrokken bij een verijdelde aanslag op de Notre-Dame in Parijs in september 2016. Daarnaast gaf ze aan potentiële jihadisten advies over de beste reisweg naar het strijdgebied.

Het openbaar ministerie vervolgde B. voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Op vraag van de verdediging werden de feiten echter geherkwalificeerd naar het aanzetten tot het plegen van terroristische misdrijven. Op 19 februari veroordeelde de rechtbank de jonge vrouw uiteindelijk tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel onder voorwaarden.

Grondwettelijk Hof

Het bewuste wetsartikel was echter in augustus 2016 aangepast. De regering wilde immers dat aanzetten tot terrorisme zo ruim mogelijk geïnterpreteerd en bestraft kon worden. Daardoor waren zelfs geen aanwijzingen van een risico op het plegen van een terroristisch misdrijf meer nodig. Het Grondwettelijk Hof omschreef dit op 15 maart 2018 als een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en vernietigde dat deel van het wetsartikel.

Naar aanleiding van het arrest van het Grondwettelijk Hof vroeg meester Silke Brutin met succes om het vonnis in te trekken. De verdediging stelde voor om het effectieve deel van de straf te beperken tot de voorhechtenis van ondertussen bijna anderhalf jaar. Het federaal parket zag geen graten in het eerste vonnis en benadrukte dat de verdediging zelfs geen beroep aantekende. Bovendien was er volgens het OM wel degelijk sprake van een risico op aanslagen.

De rechtbank veroordeelde Molly B. uiteindelijk opnieuw tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. De beklaagde zal zich aan een hele reeks voorwaarden moeten houden. Ze kreeg ook een boete opgelegd van 2.000 euro, waarvan 400 euro effectief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier