Moeder van twee kindjes uit Staden sterft bij aanslag in New York

01/11/17 om 08:26 - Bijgewerkt op 02/11/17 om 10:45

Bij de aanslag in Manhattan, in New York, is dinsdag een vrouw van 31 jaar uit Staden om het leven gekomen. Het gaat om een jonge moeder van twee kleine kindjes.

Moeder van twee kindjes uit Staden sterft bij aanslag in New York

© REUTERS

Minister Didier Reynders kwam met het droevige nieuws over het dodelijk slachtoffer. "Het gaat om een vrouw uit de omgeving van Roeselare die er op citytrip was met haar zussen en moeder", aldus de minister. Hij benadrukte dat de Belgische consul-generaal dinsdag ter plaatse was bij de familie van het slachtoffer. "We stellen alles in het werk om hen bij te staan." Burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd bereidt intussen de repatriëring van de familie voor, hij breekt zijn vakantie in Schotland af.

Naast de jonge moeder ui Staden zijn ook nog drie Belgische gewonden gevallen. Het gaat om de vader, moeder en zoon van één gezin. In totaal vielen er acht doden, waaronder ook vijf Argentijnen.

Een man met een pick-uptruck reed dinsdag in het westen van Manhattan verschillende huizenblokken lang in op fietsers. Daarbij vielen acht doden en elf zwaargewonden, zo bevestigde de burgemeester van New York Bill de Blasio. Hij bestempelde het incident ook als een "terreurdaad". De dader, een 29-jarige man, is neergeschoten en opgepakt. Hij werd naar een ziekenhuis in de buurt gebracht waar hij succesvol geopereerd werd. De dader is door lokale media geïdentificeerd als de Oezbeek Sayfullo Saipov.

In naam van IS

Saipov zou een handgeschreven briefje in de truck hebben achtergelaten waarin hij zegt de aanlag in naam van IS te hebben gepleegd, samen met een foto van de vlag van de terreurgroep, zo schrijven Amerikaanse media. Nadat hij uit het voertuig was gestapt, riep hij "Allahu akbar" en haalde hij twee wapens boven. Uiteindelijk bleek het om slechts een paintballgun en een luchtdrukgeweer te gaan.

Saipov zou in 2010 naar de Verenigde Staten zijn gekomen en was in het bezit van een rijbewijs uit de staat Florida. Hij zou er lange tijd in de stad Tampa gewoond hebben, waarna hij naar New Jersey verhuisde.

Ondertussen maakte Uber bekend dat Saipov als chauffeur voor de online taxidienst werkte. Het bedrijf zegt in contact te staan met de autoriteiten en dat het alle medewerking biedt in het onderzoek.

(belga/mlt/video youtube/foto reuters)

Moeder van twee kindjes uit Staden sterft bij aanslag in New York

© REUTERS

Moeder van twee kindjes uit Staden sterft bij aanslag in New York

© REUTERS

Moeder van twee kindjes uit Staden sterft bij aanslag in New York

© REUTERS

Zevende aanslag met voertuig in het westen op anderhalf jaar tijd

De terreuraanslag dinsdag in Manhattan is niet alleen de bloedigste aanslag in New York sinds 9/11. Het is ook al de zevende terreurdaad in het westen op nog geen anderhalf jaar tijd waarbij de dader simpelweg met een voertuig dodelijke slachtoffers maakt. Terreurgroep IS roept al langer via allerhande sociale media en andere kanalen op om vrachtwagens of zware voertuigen in te zetten bij aanslagen.

14 juli 2016:

In het Zuid-Franse Nice rijdt een vrachtwagenchauffeur op de drukke Promenade des Anglais in op de menigte die er de Franse nationale feestdag viert. 86 mensen komen om het leven. De terrorist is een Fransman van Tunesische origine. De aanslag wordt opgeëist door IS.

19 december 2016:

Een vrachtwagen rijdt in op een kerstmarkt in hartje Berlijn. Twaalf mensen komen op het leven, 48 anderen raken gewond. Na een internationale klopjacht wordt dader Anis Amri vier dagen later doodgeschoten in het Italiaanse Milaan.

22 maart 2017:

Vlak bij het Britse parlement in Londen wordt een politieagent neergestoken. Een andere dader rijdt intussen mensen omver op de nabije Westminster Bridge. Zes mensen komen om het leven, onder wie de dader, twintig anderen raken gewond. IS eist de aanslag op.

7 april 2017:

Een vrachtwagen rijdt in op de kooplustigen in een winkelstraat in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Vijf mensen komen om, vijftien anderen raken gewond. De dader is een 39-jarige Oezbeek. Ook hij zou sympathieën gehad hebben voor radicale islamitische organisaties als IS.

3 juni 2017:

Drie mannen rijden met een bestelwagen voetgangers op de London Bridge omver en steken feestvierders neer in een nabijgelegen bar. Er vallen acht doden en bijna vijftig gewonden. IS eist de verantwoordelijkheid op.

17 augustus 2017:

Een bestuurder in een bestelwagen raast door de drukke Las Ramblas in Barcelona en doodt daarbij zeker 13 mensen, onder wie minstens een Belgische vrouw. In de daaropvolgende nacht raken even verderop in Cambrils zeven mensen gewond als ze door een wagen worden aangereden. Opnieuw zit IS naar eigen zeggen achter de aanvallen.

31 oktober 2017:

In New York rijdt een bestuurder met een pick-uptruck een populair fietspad op langs de Hudson-rivier, in het westen van Manhattan. Zeker acht mensen komen om, onder wie een Belgische vrouw. Drie andere Belgen raken gewond. De dader wordt neergeschoten en levend in de boeien geslagen.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!