Moeder en dochter lichten meer dan honderd slachtoffers op aan de kust

Moeder Carine B.?(rechts) en haar dochter Sherlyn D. © MM
Redactie KW

Meer dan honderd slachtoffers maakten een moeder en dochter uit Zeebrugge met hun oplichtingspraktijken. En het gerecht vreest dat het nog niet alle gedupeerden kent. Maar nu is het rijk uit voor Carine B. (44) en Sherlyn D. (23). Zondag paradeerden ze nog door Knokke, sinds maandag zitten ze in de cel.

Alles begon toen Carine B. eind 2014 een immobiliënkantoor overnam in Zeebrugge. De vrouw stak stelselmatig voorschotten op de aankoop van appartementen in eigen zak. In juni 2016 liet ze de zaak failliet verklaren, de gedupeerden zagen hun geld nooit terug. In totaal ging het om honderdduizenden euro’s. Het gerecht wilde destijds beslag leggen op de dure Range Rover van Carine B., maar één dag voor ze de sleutels moest overhandigen, verkocht ze het voertuig.

Geen schaamte

De vrouw was allesbehalve van plan zich koest te houden. Samen met haar dochter Sherlyn D. startte ze achtereenvolgens een kapperszaak, een chocoladewinkel en een restaurant aan de kust. In de eerste twee zaken weigerden ze loon uit te keren aan hun personeel, het restaurant lieten ze zelfs voor de officiële opening links liggen. Intussen hadden ze het pand wel laten renoveren voor enkele tienduizenden euro’s – zonder ervoor te betalen – en het vervolgens volledig gestript. Zelfs de elektriciteitskast namen ze mee. Ook de nooit vergoede inboedel ‘verdween’. Slachtoffers die hen confronteerden, lachten ze vierkant uit. “Wroeging of schaamte kennen die twee niet”, zegt één van de gedupeerden.

Wroeging of schaamte kennen die twee niet

Midden vorig jaar werd de grond hen dan toch te heet onder de voeten. Carine B. en Sherlyn D. verruilden de kust voor Brasschaat. Het duo was intussen al meer dan twee jaar bezig met kleinere oplichting via internet. Op tweedehandssites verkochten ze dure handtassen die ze in realiteit niet in hun bezit hadden. Kopers die geld overmaakten, kregen niets in de plaats. Ook richtten ze hun pijlen opnieuw op de immobiliënsector. Zo maakten moeder en dochter een koppel dat zijn huis wilde verkopen 1.270 euro afhandig. “We hebben een koper gevonden voor jullie woning”, beweerden de vrouwen, die zich voordeden als makelaars. “Als jullie deze som betalen, brengen we jullie met hem in conctact en regelen we alle details.” U raadt het vervolg: zodra ze de som geïncaseerd hadden, lieten B. en D. niet meer van zich horen.

Buit van ruim 1 miljoen

Dezelfde truc pasten beiden toe in heel Vlaanderen. Begin dit jaar doken ze zo ook nog eens op in West-Vlaanderen. Na een nieuwe klacht besloot het parket van Brugge kordaat in te grijpen. “Maandag hebben we hen gearresteerd, vandaag (gisteren, red.) heeft de onderzoeksrechter beslist om hen aan te houden”, klinkt het. Vrijdag verschijnen ze een eerste keer voor de raadkamer. De waslijst aan inbreuken is indrukwekkend. Moeder en dochter worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, het laten verdwijnen van in beslag genomen goederen en bedrieglijk onvermogen. Alles samen liepen meer dan honderd klachten binnen tegen het duo. Hun buit zou oplopen tot meer dan 1 miljoen euro.

Carine B. en Sherlyn D. houden tot op vandaag hun onschuld staande. Ze waanden zich al die tijd onaantastbaar. Afgelopen weekend werden moeder en dochter nog in de duurste boetieks in de Lippenslaan in Knokke gespot. “Ze hadden er een levensgewoonte van gemaakt om grote sier te maken met het geld van anderen“, zegt een gerechtsbron. Ondertussen lopen er nog verschillende andere dossiers tegen de twee voor inbreuken op de sociale wetgeving. Het parket vreest dat nog niet alle slachtoffers bekend zijn. Gedupeerden wordt gevraagd zich te melden bij de politie.

(MM)