Minister Jambon wil met één commandopost in Zeebrugge strijd tegen mensensmokkel opdrijven

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er komt één commandocentrum in Zeebrugge voor de problematiek van de transmigranten en de federale politie wordt er versterkt met twaalf manschappen. Met die boodschap zakten vandaag minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken af naar de kust.

Deze ochtend hadden beide excellenties in Zeebrugge een constructief gesprek met gouverneur Carl Decaluwé, lokale en federale politie, havenbestuur en parket over extra maatregelen om het aantal transmigranten terug te dringen. “80 procent van de transmigranten die in onze provincie opduiken, worden in Zeebrugge opgepakt”, benadrukt de gouverneur.

Britse agenten

Dinsdag al had minister Jan Jambon in Groot-Brittannië een onderhoud met zijn Britse collega. “Uw probleem is ons probleem, zei minister Javid. We kunnen rekenen op steun van de Britten. Zij zullen niet alleen Britse agenten inzetten bij de beveiliging van onze parkings langs de E40, maar zullen ook de extra beveiligingsmaatregelen in Zeebrugge mee financieren”, aldus Jan Jambon.

Minister Jambon wil met één commandopost in Zeebrugge strijd tegen mensensmokkel opdrijven
© Davy Coghe

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken vormt de structuur van Zeebrugge een extra handicap bij de beveiliging. “De Fransen kunnen de haven van Calais makkelijk omheinen, maar in Zeebrugge is de haven ingebed in het dorp. Je kunt die leefgemeenschap niet zomaar van de buitenwereld afsluiten. Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft een draft opgesteld van hoe het wel moet: een vorm van publiekprivate samenwerking, waarbij overheid en private sector in overleg met elkaar de nodige inspanningen verrichten.”

Onderbemand

Jan Jambon beseft dat de federale politie in onze provincie onderbemand is en belooft tegen oktober de uitbreiding van het korps met twaalf extra manschappen, die specifiek zullen ingezet worden voor interventies tegen transmigranten en mensensmokkelaars. Daarnaast wil de minister meer technologie gebruiken voor het opsporen van illegale vluchtelingen. “Er zijn al veel camera’s in de haven, maar nog geen slimme camera’s. Bovendien is er nood aan één netwerk dat het gebruik van al die camera’s coördineert.”

De minister van Binnenlandse Zaken erkent dat de private sector al veel geïnvesteerd heeft in preventie en bewaking: “De terminals en bedrijven in de haven zijn omheind, er wordt privé-bewakingspersoneel ingezet, er zijn bewakingscamera’s. Maar ons crisiscentrum wil met de oprichting van één commandopost de efficiëntie van de strijd tegen de mensensmokkelaars nog verbeteren.”

Refuge

Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken wil de politie ontlasten. “Alle opgepakte transmigranten zullen voortaan gescreend worden in een groot nationaal administratief centrum in Steenokkerzeel. De lokale en federale politie in Zeebrugge zullen die administratieve afhandeling niet meer moeten doen.”

“Eens de transmigranten getrieerd zijn, zullen diegenen die het bevel tot uitwijzing gekregen hebben, opgesloten worden in De Refuge in Brugge, in afwachting van hun repatriëring naar hun land van herkomst of naar het land waar ze Europa binnenkwamen, comform de akkoorden van Dublin.”

Honden

Pieter Balcaen, CEO van het distributiebedrijf 2XL, stelt dat hij al 1 miljoen euro geïnvesteerd heeft in een betere beveiliging van zijn firma: “We hebben niet alleen een hoge omheining rond ons bedrijf geplaatst, maar laten een privé-bewakingsbedrijf met hond patrouilleren.”

Minister Jambon wil met één commandopost in Zeebrugge strijd tegen mensensmokkel opdrijven
© Davy Coghe

“Het probleem is dat de mensensmokkelaars onze zwakke punten kennen. Ze zijn goed georganiseerd, liggen op de loer en kennen het bedrijf vaak beter dan ons eigen personeel. Ze sturen transmigranten over de treinsporen naar ons magazijn. Bijgevolg slagen die er af en toe in om bij onze ladingen te kruipen. Elke cargo die ‘gecontamineerd’ werd door de aanwezigheid van een vluchteling, wordt verbeurd verklaard. De voorbije maanden zaten we al met twintig verbeurd verklaarde ladingen. Het economisch verlies loopt in de honderdduizenden euro’s.”

(SVK-foto’s Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier