Minderjarige vandalen laten zich inspireren door Netflix-reeks La Casa de Papel

Volgens burgemeester Francis Benoit lieten de jonge vandalen zich inspireren door La Casa de Papel. © Netflix
Olaf Verhaeghe

Dat sociale media én waakzame buren een positieve rol kunnen spelen in politioneel werk, is nu ook in Kuurne duidelijk. Mede dankzij een anonieme tip van een buurtbewoner kon de politiezone Vlas een doorbraak forceren in een vandalismedossier van enkele maanden geleden. Op de beelden – die de politie niet vrijgeeft – is te zien hoe jonge vandalen zich in uniformen en met maskers uitleven. Volgens burgemeester Francis Benoit uit verveling.

Tijdens de halloweennacht van 31 oktober werden in de Parkwijk in Kuurne enkele drieste feiten van vandalisme gepleegd. Een openbare vuilnisbak ontplofte, maar ook een bushokje werd zwaar beschadigd en een brandblusapparaat werd leeggespoten. De wijkpolitie van de politiezone Vlas was al een tijdje bezig met het onderzoek naar de dader, maar nu lijkt er een doorbraak te komen dankzij een tipgever die anoniem beelden van het vandalisme bezorgde.

La Casa de Papel

Burgemeester Francis Benoit (CD&V) kreeg de beelden al in december toegestuurd door een buurtbewoner. “Daders van dergelijke feiten pronken achteraf vaak met beelden van hun criminele daden op sociale media”, legt hij uit. “Maar ook daar is de politie alert en aanwezig om misdrijven op te sporen en kordaat aan te pakken. De minderjarige jongens die zich duidelijk lieten inspireren door La Casa de Papel (de Netflix-serie waarin overvallers de Spaanse nationale bank beroven, red.), dragen allemaal een gelijkaardig wit pak en een masker.”

Op de twee screenshots zie je hoe de dader met een (rood) brandblusapparaat in de handen een aanloop neemt en het glas van het bushokje kapot gooit en daarna wegloopt. Links zie je een 2e persoon de feiten filmen.
Op de twee screenshots zie je hoe de dader met een (rood) brandblusapparaat in de handen een aanloop neemt en het glas van het bushokje kapot gooit en daarna wegloopt. Links zie je een 2e persoon de feiten filmen.© Beelden PZ Vlas

Opbod

De jonge daders zijn ondertussen geïdentificeerd en konden door de politie verhoord worden. “Ze hebben ook bekentenissen afgelegd. Een brandblusapparaat door een bushokje gooien en vuurwerk in een vuilnisbak steken, dat zijn geen typische kwajongensstreken meer. Uiteraard zal de schade moeten vergoed worden”, aldus Francis nog. Volgens de burgemeester werden de feiten gepleegd uit verveling. “Er is online, onder elkaar een soort van ‘strijd om de kick’ aan de gang. Het lijkt alsof ze elkaar telkens maar willen overtreffen.”

Het bushokje en de vuilnisbak op de Parkwijk, in de schaduw van de Sint-Pieterskerk zijn ondertussen netjes hersteld.
Het bushokje en de vuilnisbak op de Parkwijk, in de schaduw van de Sint-Pieterskerk zijn ondertussen netjes hersteld.© Olaf Verhaeghe

Mensen die nog extra informatie hebben over de feiten, kunnen steeds terecht bij de lokale politiepost in Kuurne, via 056 36 58 60 of op pz.vlas.kuurne@police.belgium.eu. Meteen na de oproep donderdagochtend stuurde een tweede buurtbewoner al beelden van de La Casa de Papel-jongeren uit Kuurne door. “De politiezone Vlas en het gemeentebestuur van Kuurne is alvast blij dat de daders niet buiten schot blijven”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier