Mildere straf voor vader en zoon die dief aan boom vastbonden in Maldegem

Redactie KW

Bij de eerste uitspraak werden vader en zoon veroordeeld tot 2 en 1 jaar effectieve celstraf.

Begin 2016 werd de bestelwagen van een 26-jarige grondwerker uit Maldegem gestolen. De man riep via de sociale media de hulp van de bevolking in om zijn bestelwagen en zijn gestolen werkgerei terug te vinden.

Achtergelaten aan een boom

Dankzij een tip kwam hij te weten waar zijn bestelwagen zich bevond. Samen met zijn gepensioneerde vader trok hij naar de plaats waar de bestelwagen stond. Daar trokken zij de dader van de diefstal, een dakloze man, een kap over het hoofd en voerden hem mee. De man moest ook nog enkele rake klappen incasseren.

Omdat zij vermoedden dat het gestolen werkgerei in het Drongengoedbos was achtergelaten, voerden zij de man mee naar het bos. Hij was aan handen en voeten vastgebonden. Toen ze daar niets vonden, bonden vader en zoon hun slachtoffer aan een boom vast en lieten ze hem achter.

Celstraf van 10 maand en boete

De rechtbank vond het onverantwoord dat ze het recht in eigen handen hadden genomen. Ze werden bij verstek veroordeeld tot respectievelijk 2 en 1 jaar effectieve celstraf. Ze gingen tegen deze uitspraak in beroep, dat op vrijdag 1 maart werd behandeld. Zowel de rechter als het openbaar ministerie herhaalden dat zij deze daden onaanvaardbaar vonden. In de strafvordering vroeg het openbaar ministerie voor de vader een 1 cel met uitstel en voor de zoon 300 uren werkstraf en een geldboete.

De rechter in beroep veroordeelde de gepensioneerde vader tot een voorwaardeelijke celstraf van 10 maanden en een boete van 800 euro waarvan de helft met uitstel. De zoon kreeg een werkstraf van 120 uren en een boete van 1.600 euro waarvan de helft met uitstel. Aan hun slachtoffer moeten ze samen 750 euro schadevergoeding en 100 euro materiële schade betalen.

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier