Menenaar is oog kwijt na klappen op verjaardagsfeest

De vriendin van David V. vloog ook in de cel maar werd door de raadkamer in Kortrijk na drie dagen al vrijgelaten. © LSi
Redactie KW

Een 55-jarige man uit Menen is voorgoed zijn rechteroog kwijt. Tien dagen geleden kreeg hij op een verjaardagsfeest op een appartement in de Rijselstraat een reeks slagen en schoppen van de jarige. “Ik ben voor de rest van mijn leven getekend. Dit is onmenselijk”, klinkt het bij slachtoffer Serge Vanhaverbeke.

Op zaterdagavond 30 september wandelde Serge door het Meense centrum toen de vriendin van David V. vanop het balkon in de Rijselstraat hem uitnodigde voor het verjaardagsfeest van haar vriend. Die dag werd David V. precies 50 jaar. Enkele weken voordien was Serge al eens uitgenodigd, maar eigenlijk had hij geen zin om naar het feest te gaan. Hij liet zich na die toevallige ontmoeting toch overhalen, kocht bij Carrefour een fles pastis en een fles aftershave als verjaardagscadeau.

Toen Serge in het appartement arriveerde, was er nog een ander koppel aanwezig. Die mensen stapten al snel op, na het drinken van twee glazen pastis. “Meteen na hun vertrek werd de deur gesloten”, vertelt Serge. “Ik vond dat vreemd maar sloeg er verder niet echt acht op. Tot ik plots vanuit het niets zware klappen kreeg van die bewoner. Ik had de tijd niet om te reageren. Ik werd geslagen en geschopt tot alles zwart voor mijn ogen werd. Hoe meer ik vroeg te stoppen, hoe meer die man bleef verder razen. Zonder reden of aanleiding. Hij leek wel gek. Het was alsof hij er plezier in had om te blijven slaan.”

Schimmen

Serge verloor het bewustzijn, werd naar een andere kamer gesleept en bleef daar vermoedelijk een tijdlang liggen. “Toen ik weer bij bewustzijn kwam, liep ik naar de keuken, greep een mes en baande me een weg naar het balkon”, vervolgt hij. “Het zou kunnen dat ik met dat mes ook verwondingen toebracht, ik weet het niet. Ik slaagde er op het balkon in passanten te alarmeren. Zij belden de politie. Ik vreesde niet meer levend uit dat appartement te geraken.”

De gevolgen voor Serge zijn groot. Hij brak zijn neus en tal van ribben en is over het hele lichaam bont en blauw. Als klap op de vuurpijl konden de dokters zijn zwaar beschadigde rechteroog niet meer redden. “Ik was al invalide na twee arbeidsongevallen en door mijn rug. Bovendien had ik ook al last van een wazig zicht op het andere oog”, jammert Serge. “Nu is mijn leven helemaal kapot. Ik zie er niet uit, zie nauwelijks het eten op mijn bord, kan met moeite met mijn kleinkinderen spelen, mijn hoofd barst van de pijn, autorijden zal ik nooit meer kunnen… Omdat ik nauwelijks nog iets zie, schrik ik meteen op als iemand in de buurt komt. Ik zie alleen nog schimmen. Alles moet ik op de tast doen. Hopelijk kunnen de dokters nog iets veranderen aan het wazige zicht aan mijn linkeroog. Bovendien beginnen de facturen binnen te stromen. En ik had het al niet breed. Wie zal me nog willen helpen als ik de zorgen niet meer kan betalen?”

Nachtmerries

Serge durft niet meer buiten te komen en heeft last van zware nachtmerries. Zijn dochter Jessica ontfermt zich voorlopig over haar vader. “Echt erg”, vindt ze. “Mijn vader zou geen vlieg kwaad doen en stond altijd klaar om iedereen te helpen. En dan gebeurt zoiets.”

Dader David V. zit in de cel op verdenking van poging doodslag. “Hopelijk krijgt hij een zware straf”, aldus nog Serge. “Een straf die hij de rest van zijn leven voelt. Ook ik ben voor de rest van mijn leven gestraft. Wat heeft hem eigenlijk bezield? Het is toch niet omdat je te veel hebt gedronken dat je zo tekeer moet gaan? Zonder reden. Ik weet zelfs niet met wat hij me allemaal geslagen heeft. Er is sprake van een kandelaar of een basebalknuppel. In ieder geval ben ik bont en blauw geslagen en raakte ook de inboedel van het appartement volledig vernield.”

De vriendin van David V. vloog ook in de cel maar werd door de raadkamer in Kortrijk na drie dagen al vrijgelaten.

“Avances naar vriendin deden stoppen doorslaan”

De jarige David V. kon na de stevige vechtpartij op zijn appartement door de politie in de boeien worden geslagen. De onderzoeksrechter besliste de dag nadien om hem aan te houden voor poging doodslag. De raadkamer verlengde ondertussen die aanhouding al met een maand.

Volgens David V. was er wel degelijk een aanleiding. “Ruzies ontstaan maar heel zelden zonder enige aanleiding. Dat weet iedereen”, reageert advocaat Dimitri Vantomme in naam van zijn cliënt David V. “Het slachtoffer maakte avances naar zijn vriendin. Dat deed bij hem de stoppen doorslaan. Dat betekent natuurlijk niet dat hij zo tekeer had moeten gaan. Als het slachtoffer inderdaad een oog heeft verloren dan is dat vreselijk en niet goed te praten. Het verwondert me dat mijn cliënt zich plots zo heeft gedragen want hij heeft nog nooit een veroordeling opgelopen voor agressie. Zijn enige probleem was zijn drankmisbruik.”

Serge Vanhaverbeke ontkent avances te hebben gemaakt in de richting van de vriendin. “Integendeel”, aldus Serge. “Die man pushte me om met zijn vriendin te dansen maar ik heb meer dan één keer geweigerd. Ik weet totaal niet waarom ik plots zo geslagen en geschopt werd.”

(Lieven Samyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier