Mariabeeld opnieuw gestolen uit kerststal in Beveren

De kerststal in Beveren met Jozef en Jezus in de kribbe, maar zonder Maria. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Voor de derde keer in vier jaar tijd werd één van de beelden uit de kerststal naast de Heilige Kruisverheffingkerk in Beveren ontvreemd. De diefstal van het Mariabeeld werd op kerstochtend net voor de eucharistie ontdekt.

Het nieuws werd door de parochianen die maandagmorgen de misviering bijwoonden op verontwaardiging onthaald. “De mensen zijn vooral boos omdat ze de zin ervan niet snappen”, probeert diaken, Marcel Derluyn de ontstemde reacties te verklaren.

“Dieven stelen om zichzelf te verrijken maar deze personen vernielen iets wat symbool staat voor vrede. Ons Mariabeeld was een paar jaar geleden al eens verdwenen en hebben ze teruggevonden nabij het jeugdhuis in Ardooie. Het beeld van Jozef is zelfs nooit meer opgedoken en dit jaar was Maria dus terug aan de beurt.” Marcel heeft geen idee wie de flauwe grappenmakers zouden kunnen zijn.

Weinig respect

“Het eerste jaar hebben we aangifte gedaan. Uiteindelijk bereik je daar weinig mee. Aan zo’n ontvreemding wordt door de gerechtelijke diensten sowieso weinig aandacht besteed.” De beelden werden vrijwillig gemaakt door een lokaal iemand. Die persoon vindt dit helemaal niet leuk en het getuigt van weinig respect voor de parochie.”

Het beeld op zich weegt niet zoveel. “Het bestaat uit multiplex en de voet hangt met vijzen vast aan de stal. De dieven moeten ze dus werkelijk losrukken”, aldus een misnoegde diaken. “Een oplossing is misschien om een betonnet voor de stal te plaatsen maar op die manier lijkt het tafereel meer op een gevangenis. De bedoeling van deze traditie zou hierdoor helemaal teniet worden gedaan. Kerstmis is tenslotte een feest van liefde en geluk. Hier kunnen wij helemaal niet meer mee lachen”, verwoordt Marcel de mening van de kerkraad en haar parochianen.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier