Man van Roeselaars bouwbedrijf staat terecht voor schijnzelfstandigheid in de bouw

Redactie KW

Een 46-jarige Portugees heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor schijnzelfstandigheid bij zijn bouwbedrijf. Veertien vennoten bleken in de praktijk gewone arbeiders. Het arbeidsauditoraat vorderde bij verstek 67.200 euro boete en de verbeurdverklaring van bijna 286.000 euro aan ontdoken RSZ.

Het onderzoek naar de handel en wandel van de man werd gevoerd door de dienst Toezicht op de Sociale Wetten (TSW). De Portugese bouwondernemer had in zijn vennootschap maar liefst veertien werkende vennoten. In werkelijkheid werden de veertien Portugezen ingezet als gewone werknemers. “Het gaat hier duidelijk om een geval van georganiseerde schijnzelfstandigheid”, aldus Jeroen Lorré van het arbeidsauditoraat.

Het bouwbedrijf uit Roeselare zou in 2016 en 2017 op die manier 285.000 euro aan sociale bijdragen ontdoken hebben. De arbeidsauditeur vroeg om dat vermogensvoordeel verbeurd te verklaren. Daarbovenop hangt de man een boete van 67.200 euro boven het hoofd. De bewuste vennootschap is ondertussen ontbonden en vereffend, wellicht voelde de beklaagde de bui dus al hangen. Hij keerde terug naar Portugal en kwam ook niet opdagen op zijn proces.

De rechter doet uitspraak op 10 oktober.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier