Man uit Zeebrugge staat terecht voor dodelijke slagen aan zwangere vriendin

Redactie KW

Een 33-jarige man uit Zeebrugge moet zich voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood van zijn vriendin tot gevolg. Benjamin J. bracht de zwangere vrouw eind mei 2017 met zware slagen tegen het hoofd om het leven. Het proces werd uitgesteld naar 10 december.

In de vooravond van vrijdag 26 mei 2017 kregen de verdachte en zijn Waalse vriendin het in hun appartement in de Noordhinderstraat in Zeebrugge met elkaar aan de stok. Tijdens de hoogoplopende ruzie in dronken toestand kreeg Joyce I. (33) klappen tegen het hoofd. Benjamin J. besefte dat de situatie ernstig was en verwittigde de hulpdiensten. De vrouw van Rwandese origine werd nog van het ziekenhuis van Blankenberge overgebracht naar een ziekenhuis in Brugge, maar alle hulp kwam te laat.

De verdachte werd de volgende dag door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van doodslag. Sindsdien zit hij onafgebroken in voorhechtenis. Van de feiten zelf beweert de man zich niet veel meer te herinneren. Het parket besloot uiteindelijk dat J. niet het oogmerk had om zijn vriendin om het leven te brengen. Daarom werd de verdachte naar de correctionele rechtbank verwezen voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

Door haar zwangerschap bevond de vrouw zich in een kwetsbare positie, wat gezien wordt als een verzwarende omstandigheid. Daardoor riskeert Benjamin J. tien jaar gevangenisstraf. De verdediging zal echter opwerpen dat de beklaagde van die prille zwangerschap niet op de hoogte was. Voor doodslag zou 30 jaar opsluiting de maximumstraf geweest zijn.

Twee burgerlijke partijen raadpleegden pas dinsdag een advocaat, waardoor de zaak uitgesteld moest worden. De zus van het slachtoffer en een vrouw die lang optrad als voogd vorderen elk een morele schadevergoeding van 25.000 euro. Mogelijk zullen hun advocaten ook opwerpen dat J. wel degelijk de intentie had om zijn zwangere vriendin van het leven te beroven. In principe zou de rechtbank dan alsnog kunnen oordelen dat de zaak voor het hof van assisen moet behandeld worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier