Man uit Ruiselede veroordeeld tot 24 maanden cel met uitstel voor sociale dumping bij plamuurbedrijf

Redactie KW

Een 62-jarige man uit Ruiselede is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf met uitstel voor sociale dumping en mensenhandel in zijn plamuurbedrijf. In totaal werden ook boetes uitgesproken van 2,3 miljoen euro, waarvan 460.800 euro effectief.

Cre-Axis, onder andere gespecialiseerd in pleisterwerken en schrijnwerkerij, maakte gebruik van een Roemeense postbusfirma. Op die manier werkten in totaal 124 Roemenen via detachering voor het bedrijf uit Ruiselede. De arbeiders verdienden amper 5 à 6 euro per uur en moesten tot 300 uur per maand werken. Volgens de arbeidsauditeur waren de Roemenen gewoon de speelbal van hun bazen. Zo werd op willekeurige wijze loon ingehouden, bijvoorbeeld als een arbeider te laat op de werf was.

In oktober 2013 zat Marc V.N. net als zijn ondertussen overleden zakenpartner Steven W. enkele dagen in voorhechtenis. Voor V.N. vorderde het arbeidsauditoriaat 24 maanden cel en 576.00 euro boete. Zijn failliete bedrijf riskeerde ruim 3,4 miljoen euro boete. Het onderzoek wees uit dat met het gesjoemel meer dan 1 miljoen euro RSZ werd ontdoken. De te lage lonen leverden een winst van ruim 1,3 miljoen euro op.

De beklaagde beseft dat hij in de fout ging, maar had naar eigen zeggen nooit de bedoeling om fraude te organiseren. Zijn advocaat David Lust wees in zijn pleidooi vooral op de discutabele rol van de overleden zakenpartner. De verdediging benadrukte ook dat van mensenhandel geen sprake kon zijn. “Iedereen kreeg wat hen beloofd was. Ook de huisvesting was correct, ze hadden zelfs internet en satelliettelevisie.” Voor de andere feiten vroeg meester Lust opschorting van straf. “Ik heb de beste intenties gehad met die mensen”, zei de beklaagde zelf.

“Er werd duidelijk misbruik gemaakt van de precaire verblijfsrechtelijke én sociale situatie waarin de Roemeense werknemers zich bevonden“, klonk het echter in het vonnis. De rechter stelde dat de Roemenen daardoor in de praktijk geen andere keuze hadden dan zich te laten misbruiken.

Marc V.N. werd uiteindelijk veroordeeld tot 24 maanden cel met uitstel en een geldboete van 576.000 euro, waarvan 115.200 euro effectief. Zijn failliete bedrijf kreeg een boete opgelegd van ruim 1,7 miljoen euro, waarvan 345.600 euro effectief. Beide beklaagden moeten elk ook een verbeurdverklaring van 395.000 euro ophoesten. Een werknemer die zich burgerlijke partij stelde, kreeg 4.000 euro schadevergoeding toegewezen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier