Man uit Kortrijk riskeert één jaar cel voor stalken ex-partner

Redactie KW

Een 23-jarige man heeft zich woensdag op de Kortrijkse rechtbank moeten verantwoorden voor het stalken van zijn ex-partner. Hij riskeert een jaar cel, waarvan mogelijk een deel met probatie-uitstel.

“Pure liefde drupt uit dit dossier”, opende de advocaat van de beklaagde die een beeld schiep van een passionele relatie. “Mijn cliënt M.D. werd als 18-jarige verliefd op zijn lerares, en zij op hem. Ze hadden een tijdje een geheime relatie. De droom van elke jonge student.” Als hij afstudeert gaan ze zelfs samenwonen. De relatie zou uiteindelijk 3,5 jaar duren, tot de lerares uiteindelijk verliefd wordt op een andere leraar en de relatie verbreekt.

“Hij heeft ze zien kussen in de zetel terwijl ze cava aan het drinken waren. Je zou voor minder overstuur zijn.” De man wordt zelfs gecolloqueerd in een instelling in Brugge omdat zijn ex-partner vreest dat hij zichzelf iets zou aandoen. De vader van de jongeman had zich enkele jaren eerder ook van het leven beroofd. Maar na onderzoek bleek er geen gevaar voor suïcide, noch voor een geweldaandoening aan derden. “Hij wordt daar dus onterecht geplaatst. Dit is echt een diepmenselijk verhaal over iemand die de liefde van zijn leven verliest”, klonk het.

Slaapkamer binnengedrongen

Na de feiten begon de beklaagde de lerares te belagen. Hij drong zelfs de slaapkamer binnen met een motormuts aan terwijl ze lag te slapen en ging ook regelmatig naar de nieuwe vriend van de vrouw. “Dat had mijn cliënt inderdaad niet mogen doen”, aldus zijn advocaat.

Die verwees wel naar het voormalige artikel 413 dat pas in 1998 uit het boek werd geschrapt en stelde dat geweld verschoonbaar is bij overspel, ook al gebruikte hij geen geweld. Hij zou ook de banden van haar wagen lek hebben gestoken en een gedicht tussen haar ruitenwisser hebben achtergelaten, maar dat werd met klem ontkend.

Het openbaar ministerie vroeg een jaar cel, deels met probatie-uitstel, en een contactverbod. De verdediging vroeg de opschorting met probatievoorwaarden. De zaak wordt voortgezet op 30 mei om te zien of M.D. zijn ex-partner gerust zal laten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier