Man uit Brugge riskeert 37 maanden cel voor mishandeling van stiefdochters

© iStock
Redactie KW

Een 30-jarige Bruggeling moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor zware mishandeling van zijn twee stiefdochtertjes. Het openbaar ministerie eist 37 maanden effectieve celstraf voor de man.

De feiten kwamen in maart dit jaar aan het licht toen de grootvader van de meisjes, momenteel 9 en 12 jaar oud, naar het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) in Brugge stapte. Hij maakte melding van verontrustende verwondingen, waarna het CLB het parket verwittigde.

Wat de meisjes over hun stiefvader Y. H. (30) vertelden aan de speurders, tartte alle verbeelding. “De beklaagde gaf hen slaag met zijn riem, de bezemstok of zijn blote vuist, die hij steevast Geronimo noemde. Als ‘Geronimo op komst was’, wisten de kinderen dat ze slaag gingen krijgen”, verduidelijkte Iris Verrue, de advocate van de kinderen. “Hij maakte hun speelgoed stuk en gaf ze nooit nieuwe kleding”.

Schadevergoeding van 5.000 euro

Verrue vroeg voor elk van de meisjes een schadevergoeding van 5.000 euro. Het openbaar ministerie vroeg 37 maanden effectieve celstraf voor “onmenselijke behandeling” van de kinderen. “Als de beklaagde hen schopte of sloeg, hield hij hen een kussen voor de mond zodat de buren niets konden horen”, zei de procureur. “Maar hij bedreigde de kinderen ook. ‘Als je een slecht rapport hebt, zal je het stukje per stukje moeten opeten’ of ‘was je een jongen dan had ik je al lang vermoord’.”

Eén keer stak de man zelfs een takje cannabis in hun mond zodat ze eens konden proeven

Y.H. bedacht ook vreselijke straffen voor de meisjes. “Hij plaatste met een handdoek in de mond onder een ijskoude douche of sloot hen dagen aan een stuk op in hun slaapkamer. Dan hield hij hen met een webcam in de gaten vanaf zijn smartphone. Als ze hun kamer verlieten, volgden er klappen. Als iemand hen uitleg vroeg over de blauwe plekken, moesten ze zeggen dat ze gevallen waren.”

Moeder was getuige van bepaalde mishandelingen

Toen de feiten aan het licht kwamen, werd ook de moeder van de meisjes verhoord. Uit haar verklaringen bleek dat ze getuige was van bepaalde mishandelingen en dat Y.H. de meisjes mentaal afbrak door ermee te driegen hen naar Iran te sturen, het land van herkomst van hun biologische vader. “Hij dreigde er ook mee dat hij ze ging verkopen aan de Chinezen en rookte zelfs cannabis in hun bijzijn. Eén keer stak hij zelfs een takje cannabis in hun mond zodat ze eens konden proeven”, aldus nog de procureur.

Zeven correctionele veroordelingen

Y.H. liep eerder al zeven correctionele veroordelingen op, voornamelijk voor geweld. De mishandelingen zouden vier jaar lang geduurd hebben, maar dat wordt door de verdediging betwist.

“In het begin van de relatie waren er geen problemen”, stelde Kris Vincke, de advocaat van Y.H. “Pas toen hij zijn vriendin verdacht van overspel omdat ze een soa had, sloeg de sfeer om. Die meisjes waren enorm lastig en aanvaardden zijn gezag niet. Daar kon hij niet mee om waardoor hij af en toe inderdaad over de schreef ging. Maar wat die meisjes verklaard hebben moet toch met een korrel zout genomen worden.”

Gebrek aan een deftige opvoeding

Vincke wees ook op het totale gebrek aan een deftige opvoeding bij zijn cliënt. “Hij werd bij zijn geboorte in de steek gelaten door zijn biologisch vader en had een slechte relatie met zijn stiefvader. Nu wil hij een goede vader zijn voor zijn zoontje.”

Y.H. heeft een tweejarig zoontje met de moeder van de twee meisjes. Volgens het parket trok hij het jongetje voor op zijn stiefdochters. “Ik wou het beste voor mijn zoon, maar die meisjes hadden zeker niets te kort”, snikte hij tegen de rechter. “Ze deden mijn zoontje soms pijn en daar kon ik niet mee om. Ik heb de hele woning bemeubeld, kocht een Playstation 4 voor hen en nam hen zelfs mee naar Plopsaland. Het is jammer dat bepaalde zaken een beetje overdreven worden. Ik rookte inderdaad cannabis, maar heb hen nooit een takje in de mond gestopt.”

Vincke vroeg een voorwaardelijke straf voor zijn cliënt. De uitspraak volgt op 9 juli.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier