Man uit Bredene die asielzoekers opvangt, krijgt inbrekers over de vloer

Eén van de slachtoffers is Robert van Rootselaar. © AFr
Redactie KW

Vier Georgiërs staan in de Brugse rechtbank terecht voor een reeks inbraken in Bredene. Eén van de slachtoffers is Robert van Rootselaar, die al jaren vrijwillig vluchtelingen opvangt. “Ze plunderden de schuur waar ik knutsel met vluchtelingen.”

De 71-jarige Robert van Rootselaar uit de Koerslaan in Bredene heeft het hart op de goede plaats. Al enkele jaren ontfermt hij zich over jonge vluchtelingen. Hij en zijn vrouw gingen daarmee van start toen er eind 2015 een 200-tal jonge vluchtelingen arriveerde in het nabije jeugdverblijfcentrum Horizon. “We bieden ze tijdelijk onderdak of helpen ze aan een woning door ons borg te stellen voor de huur“, verduidelijkt Robert, die Nederlands-Canadese roots heeft en al vijftien jaar in Bredene woont.

“Verder zamelen we kledij in, delen voedsel uit en organiseren ook activiteiten, zoals schilderen of vogelkastjes timmeren. Dat doen we dan in onze tuinschuur.”

Met 650 euro materiaal aan de haal

In de nacht van 12 augustus vorig jaar kreeg Robert inbrekers over de vloer. De daders drongen de schuur binnen en gingen met 650 euro materiaal aan de haal dat hij had aangeschaft voor de activiteiten met vluchtelingen. Enkele nachten later kon de politie een verdachte klissen op de parking van de Aldi in Bredene. De Georgiër uit Frankrijk had een grote som geld bij en in de struiken troffen de agenten een schroevendraaier aan die bij twee andere feiten in Fritz Vinckelaan en de Ploegstraat in Bredene gebruikt werd.

Voor drie van de vier mannen vroeg het openbaar ministerie maandag achttien maanden cel

De Opel Corsa waarmee de man reed, bleek verzekerd op naam van een andere Georgiër. In november werden na feiten in Bastenaken nog twee andere Georgische mannen opgepakt. Telefonie-onderzoek wees uit dat de vier mannen elkaar kennen en telkens in de buurt waren van gepleegde inbraken. Voor drie van de vier mannen vroeg het openbaar ministerie maandag achttien maanden cel. De vierde riskeert drie maanden cel.

Daders in de ogen kijken

Slechts twee verdachten kwamen opdagen voor hun proces maar ontkenden elke betrokkenheid. Ook Robert van Rootselaar kwam naar de rechtbank afgezakt en stelde zich burgerlijke partij. “Ik wou de daders in de ogen kunnen kijken”, stelde hij.

“Na de feiten zeiden sommigen mij dat ik het zelf gezocht had door vluchtelingen op te vangen. Maar ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de vluchtelingen die ik hielp niets me de feiten te maken hadden. Ik steek mijn hand in het vuur voor hen. Twee Afghanen die ik ten tijde van de inbraak opving, stelden meteen voor om in de schuur te overnachten voor het geval de daders zouden terugkeren (lacht). Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om stoppen met mijn vrijwilligerswerk.”

Morele schadevergoeding

Het gestolen materiaal van Robert werd vergoed door de verzekering. Maar hij vroeg wel een morele schadevergoeding van 250 euro. “Als die wordt toegekend, schenk ik het geld aan het Palliatief Dagcentrum Heidehuis in Brugge. Ik ben daar eveneens als vrijwilliger actief en ben zo’n beetje de bucketlistman voor de patiënten. Ik probeer hun laatste wensen te vervullen. Zo nam ik eens een patiënt mee naar Parijs of ging ik winkelen met een patiënte in Sluis. De dankbaarheid die je hiervoor terugkrijgt, maakt het het allemaal waard.”

De uitspraak in de zaak volgt op 16 april.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier