Man riskeert tien maanden cel voor belagen OCMW Bredene

Redactie KW

De voorzitter, secretaris en twee maatschappelijk werkers van het OCMW van Bredene hebben zich in de Brugse rechtbank burgerlijke partij gesteld tegen Werner H., een vijftiger die het OCMW meer dan een jaar lang bestookte met e-mails.

In die mails – hij stuurde er in totaal bijna 100 – eiste de man voortdurend meer financiële steun. “Zijn mails ontaardden meer dan eens in regelrechte scheldtirades”, stelt Antoon Coucke, de advocaat van het OCMW. “Bovendien verstuurde hij die mails in cc ook naar minister van volksgezondheid Maggie De Block, gouverneur Carl Decaluwé en het Brugse arbeidsauditoraat. Hij maakte zich dus niet alleen schuldig aan belaging, maar ook aan laster.”

De twee maatschappelijk werkers die zich burgerlijke partij stelden in de zaak werden er volgens Coucke op den duur ziek van. “Via een burgerlijke procedure hebben we moeten eisen dat hij niet langer mails naar hun persoonlijk mailadres zou sturen. Nu mag hij enkel nog mails versturen op het algemeen mailadres van het OCMW of mijn persoonlijk mailadres als raadsman.”

Van kwaad naar erger

De feiten gingen van start in het voorjaar van 2015 en duurden tot de zomer van 2016. “Het OCMW stelde zich lange tijd heel tolerant op. Maar het ging van kwaad naar erger. Op een dag ging hij zelfs aan de haal met zijn dossier. De politie moest het toen terughalen. Sinds de zomer van 2016 zijn de feiten gestopt omdat hij sindsdien een invaliditeitsuitkering geniet”, aldus nog meester Coucke.

De burgerlijke partijen eisen elk een symbolische euro schadevergoeding. Het openbaar ministerie tilt zwaar aan de zaak en vroeg tien maanden cel voor Werner H., die woensdag zijn kat stuurde naar de rechtbank. “De beklaagde maakte zich naast belaging en laster ook schuldig aan schriftvervalsing. Via een vals bankrekeninguittreksel probeerde hij extra steungeld te verkrijgen. En dat terwijl hij blijkbaar geld genoeg had om verre reizen naar Indië te maken”, aldus de procureur.

Werner H. maakte zich eerder schuldig aan gelijkaardige feiten bij de OCMW’s van Oostende en Gavere. Maar dat leidde toen niet tot een strafproces. Het vonnis volgt op 7 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier