Man riskeert internering voor belagen huisarts in Lissewege

Redactie KW

Een 49-jarige man uit Anderlecht moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor het belagen van een huisarts in Lissewege. Het openbaar ministerie wil Kurt V. interneren, maar zijn advocate verzet zich daar met klem tegen. “Op het moment van de feiten was hij psychotisch, maar nu niet meer.”

De problemen begonnen toen de vader van Kurt V. kwam te overlijden na een ziekte. De man ging voor zijn moeder zorgen, maar volgens hem was zij niet meer goed bij geest. Hij wou dat haar huisarts dit bevestigde, maar zij was een andere mening toegedaan en oordeelde dat de moeder nog steeds wilsbekwaam was.

V. kon dit niet verkroppen en begon de dokter begin 2017 hardnekkig te belagen via e-mail, sms en telefoon. Hij nam hierbij vaak een dreigende toon aan. “Ik ben daar. Mijn kanon staat klaar. Ik ga in Lissewege de boel opblazen”, hield de procureur dinsdagochtend een kleine bloemlezing uit zijn berichten. De politie kwam tussenbeide maar V. wou van geen ophouden weten. Hierop werd hij halfweg juli 2017 opgepakt en aan een psychiatrisch onderzoek onderworpen. “Het verslag is duidelijk. Deze man verkeerde in een manische psychose en heeft nog altijd nood aan behandeling in een gesloten instelling. Ik vraag de internering”, aldus de procureur.

Mijn kanon staat klaar. Ik ga in Lissewege de boel opblazen

Advocate Mieke Byttebier verzette zich hier met klem tegen. “De gerechtspsychiater heeft mijn cliënt een paar weken na zijn arrestatie gesproken in de gevangenis. Dat gesprek duurde amper tien minuten. Op basis daarvan kan geen uitspraak gedaan worden over zijn huidige toestand. Wij hebben in april vorig jaar zelf een psychiater aangesteld. Na een urenlang gesprek kwam die tot de conclusie dat mijn cliënt op het moment van de feiten inderdaad psychotisch was, maar intussen niet meer. Na drie weken voorhechtenis kwam hij vrij onder voorwaarden en die heeft hij nageleefd. Hij is opnieuw bij zijn zinnen, heeft een relatie en is werkzoekende. Hem nu nog interneren zou een zware vergissing zijn. Hij schaamt zich voor wat hij deed maar meer dan een accident de parcours was het niet.”

Omdat V. volgens Byttebier niet langer in staat van krankzinnigheid verkeert, moet hij worden vrijgesproken. De uitspraak volgt op 26 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier