Man riskeert geldboete van bijna 1,4 miljoen euro voor huisjesmelkerij in Brugge

Redactie KW

Een 52-jarige man uit Gooik moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor huisjesmelkerij.

Didier V. is eigenaar van vijf appartementen boven de Fintro-bank in de Vlamingstraat. Volgens het openbaar ministerie verhuurde V. de appartementen tussen december 2013 en juli 2016 aan een zeventiental slachtoffers terwijl het historische pand grote gebreken vertoonde. “Het verslag van de wooninspectie toont aan dat er in meerdere appartementen een risico bestond op elektrocutie en CO-vergiftiging. De kelder stond bijna altijd onder water, de muren waren vochtig en de kamers konden amper worden verwarmd omdat er overal enkel glas in de ramen stak. De beklaagde trok zich daar helemaal niets van aan en maakte misbruik van de kwetsbare positie van de huurders, die door hun beperkt budget niet zomaar een ander appartement konden huren in de Brugse binnenstad.”

De procureur vroeg voor V. een jaar celstraf met uitstel en een effectieve geldboete van 153.000 euro. Voor zijn vennootschap vroeg hij nogmaals een geldboete van liefst 1,22 miljoen euro. Daarnaast vroeg hij de rechter om 86.000 euro huurgelden verbeurd te verklaren. Volgens de advocaat van de Vlaamse Wooninspectie werden niet minder dan 275 strafpunten vastgesteld in het bewuste pand, dat uiteindelijk zelfs verzegeld werd.

Didier V. ontkent dat hij als eigenaar op de hoogte was van de slechte staat van zijn pand en vraagt de vrijspraak. “Mijn cliënt komt nooit in Brugge en laat de praktische kant van de zaak over aan een neef”, stelde zijn advocaat. “Bovendien was er een huurder die zijn appartement stelselmatig onderverhuurde aan illegale vluchtelingen. Dat is gebleken bij een huisbezoek in december 2014. Door de aanwezigheid van illegalen, die voor heel wat schade zorgden, wilden de stielmannen niet naar binnen gaan. Pas na de verzegeling heeft mijn cliënt de werken kunnen aanvatten. De werken zijn al sterk gevorderd intussen.”

Volgens de procureur is de onderverhuring van de appartementen niet relevant. “U was als eigenaar wel degelijk op de hoogte van de talloze gebreken want de huurders namen telkens contact met u op. Maar u gaf geen enkel gevolg aan hun klachten.”

Vonnis op 23 november.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier