Man opgepakt… en weer vrijgelaten voor aanrijdingen Izegem en Ingelmunster

© LS
Redactie KW

De man reed met zijn bestelwagen op meerdere voertuigen in en werd ondertussen onder voorwaarden vrijgelaten.

De man ramde in de nacht van vrijdag op zaterdag met zijn bestelwagen verschillende voertuigen. De bestuurder reed met zijn bestelwagen in op een wagen in Hulste, en zou nadien nog op verschillende voertuigen zijn ingereden in Ingelmunster en Izegem. Daarbij zouden acht mensen gewond zijn geraakt.

Poging tot doodslag

Bij de eerste aanrijding tussen Harelbeke en Ingelmunster raakte niemand gewond. Wat verder is de man ingereden op een tweede voertuig. De man die daarbij stond raakte gewond. Een derde voertuig werd geraakt die op de oprit van een huis stond in Izegem. Een meisje dat in de wagen zat raakte gewond. Ook probeerde hij drie personen die bij de wagen stonden aan te rijden, maar dat lukte niet. De bestuurder van de bestelwagen werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder voorwaarden. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk geeft geen verdere commentaar in het belang van het onderzoek. Hij wordt vervolgd voor poging doodslag, opzettelijke beschadiging en belaging.

Springen voor je leven

De dolle rit begon rond 4 uur op de weg tussen Kortrijk en Ingelmunster, de N50. Saskia Desmet (45) uit Gullegem (Wevelgem) stapte na een nachtje stappen met een vriend in haar Mercedes. “Maar omdat de ruiten bevroren waren, moest ik wat wachten om te kunnen vertrekken”, vertelt ze. “Plots hoorde ik een knal. Ik deed de autodeur open en zag een bestelwagen die met opzet tegen de auto van mijn vriend was gereden. Daarna reed het voertuig achteruit en opnieuw vooruit om mijn vriend te raken. Die moest in een dijk springen voor zijn leven. Daarna reed de bestelwagen verder.”

Als in de film

Saskia en haar vriend beslisten de achtervolging in te zetten. Ver moesten ze niet rijden, want amper enkele honderden meters verder had de bestelwagen al halt gehouden. Saskia noteerde zijn nummerplaat, verwittigde de politie en reed weg. Wat ze niet wist, was dat de dolle automobilist haar op zijn beurt achtervolgde. “Op de weg tussen Ingelmunster en Izegem zag ik de bestelwagen plots links van mij opduiken. Hij probeerde me van de weg te rijden en scheurde de hele linkerflank van mijn wagen stuk. Het was alsof ik in een film zat. Ik moest ook denken aan die truck in Nice die alles omver maaide.” De vrouw kon ontsnappen door zich schuil te houden op een parking en de komst van de politie af te wachten.

Vrij onder voorwaarden

De bestelwagen reed ondertussen verder en passeerde rond 4.30 uur de woning van Arne Azou (21) in de Baronstraat in Emelgem (Izegem). Hij stapte net uit de wagen na een avondje uit met vier vrienden in Brugge. “De bestelwagen remde bruusk en reed plots in volle vaart achteruit op onze wagen”, aldus Arne. “Die vloog door de klap tegen de houten poort van de garage. Een vriendin die nog in de wagen zat, vloog tegen het dashboard en moest met een zware hersenschudding naar het ziekenhuis.” Arne liep met twee vrienden de bestelwagen achterna maar toen de chauffeur rechtsomkeer maakte, moesten ze nog wegspringen om niet omver gereden te worden. Uiteindelijk kon de toegesnelde politie aan het Bierkasteel een einde maken aan de dolle rit en de chauffeur oppakken. Zondagmiddag besliste de onderzoeksrechter echter om hem opnieuw onder voorwaarden vrij te laten. “Onbegrijpelijk. Ik ben er kapot van! Waarom?”, vraagt Saskia Desmet zich vertwijfeld af.

(Belga/LSI – Foto LSI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier